/ БГНЕС
Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов ще внесе поправка в Закона за културното наследство, с която десетократно се вдигат санкциите за посегателство върху паметници на културата с национално и световно значение, които са в Индикативната листа на ЮНЕСКО, съобщиха от комисията.

Предстои второ четене на поправките в Закона за културното наследство, където този текст ще бъде разгледан и гласуван. Това ще доведе до по-строги режими на опазване и управление от страна на собствениците, ползвателите и концесионерите на такива недвижими културни ценности, обясниха още от комисията.

"Посегателството върху такива паметници като пещерата "Магурата", на което станахме свидетели неотдавна, е посегателство и унищожаване на националната памет и трябва да се наказва строго от закона. Подобен вандализъм е престъпление към националната ни културна идентичност", коментира Рашидов.

Кой драска по стените на пещера Магурата? (СНИМКА)

В Индикативната листа за културно и природно наследство на България са включени обекти с много висока културна и научна стойност, които могат да кандидатстват за вписване в Списъка на световното наследство. Там присъстват пещерата "Магурата", гробницата край Александрово, гробниците в Казанлъшката долина и др.
 
БТА