Райчинов: Ако европейските медици имат причина да протестират, то ние имаме 100
Райчинов: Ако европейските медици имат причина да протестират, то ние имаме 100 / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Райчинов: Ако европейските медици имат причина да протестират, то ние имаме 100
72389
Райчинов: Ако европейските медици имат причина да протестират, то ние имаме 100
  • Райчинов: Ако европейските медици имат причина да протестират, то ние имаме 100

С между 20% и 25% са намалени бюджетите на болниците в страната спрямо миналогодишните. Така при някои общински лечебни заведения вече се налага да харчат 80% от полагащите им се по Здравна каса пари само за да изплащат заплатите на персонала. Това показват данни на Българския лекарски съюз, изнесени днес, когато Европа отбелязва Деня на недоволството на белите престилки.

По обяд медици от цялата страна излязоха пред различни лечебни заведения за час в знак на солидарност с колегите си, работещи на територията на Стария континент. Достойно заплащане и достойни условия на труд в здравеопазването бе основният апел на недоволството, а най-слаби бяха протестните действия в София.

От лекарското съсловие отдадоха този факт на по-доброто финансово състояние на столичните болници.

„На нас са ни необходими 650 000, за да си получим заплатите. Клиничните пътеки унищожават цялото здравеопазване. Заповядайте да си прекарате почивката в Турция и да се лекувате, ако искате". С тези думи специалисти от столичната 5-а МБАЛ, известна още като пета градска болница, се събраха пред входа й за около час днес по обяд. Въпреки че протестните действия са насочени срещу проблемите в европейски мащаб, медиците се съсредоточиха върху родните.

Акцентът бе решение, прието от Министерския съвет, което позволява на Здравната каса да не заплаща на болниците, изразходвано в повече от предварително планираното.


Пета градска бе една от малкото болници в столицата, които се включиха в протестните действия. Недоволство още бе изразено и пред входовете на Токуда и „Св. Иван Рилски," посочи председателят на лекарското съсловие д-р Цветан Райчинов: „Защо организацията е слаба в София, трябва да попитате софийска колегия".

Според Райчинов ако медиците в Европа имат причина да протестират, то българските им колеги имат 100 такива. С орязването на допълнителното финансиране, ще се наложи общинските лечебни заведения да дават 80% от всички пари, които получават от Здравната каса, само за заплати.

„Това за болничните мениджъри означава едно - или намаляват заплати и не ги изплащат, или влизат в дългове".

Лекарите настояха Здравната каса незабавно да инициира искане за актуализация на бюджета си или пък държавата да започне да осигурява децата на пълен размер, а не на половина, както в момента. Ако до 30 май не бъдат предприети стъпки към реализирането на едно от тези две искания, лекарите може да излязат на национален протест. Дали това ще се случи, ще се реши на 31 май.

 

Райчинов Ако европейските медици имат причина да протестират то ние имаме 100
netinfo