Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Президентът Румен Радев показа, че не приема нито протестите, като форма на въздействие върху съда, нито позиции на представители на самата съдебна система, като тази на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

"Като президент няма да си позволя да коментирам съдебно решение, но искам да призова - никой, било то отвън или отвътре на системата, да не се меси в работата на съдебния състав“, апелира Радев пред журналисти пред паметника на авиацията. Това бе неговият коментар на напрежението покрай предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман от състав на САС. Осъденият на 20 г. за убийството на студента Андрей Монов бе пуснат почти 7 г. условно предсрочно от състав на САС, начело с председателя му Калин Калпакчиев.

ВСС намекна за оставка на Панов: Използва съда като лична трибуна, да понесе отговорност

Под намеса "отвътре на системата" Радев очевидно визира позицията на Лозан Панов, публикувана на сайта на съдебната институция, в която шефът на ВКС призова подчинения му съдийски състав да побърза с решението по делото, а вътрешния министър – да освободи Джок Полфрийман от мигрантския център в Бусманци. Последното се случи преди ден. А днес пък Съдийската колегия излезе с позиция, осъждаща недопустимата намеса на Лозан Панов в работата на независимия съдебен състав и призоваваща за поемане на лична отговорност.

Полфрийман напусна общежитието в Бусманци (ВИДЕО/СНИМКИ)

Очаква се скоро Върховният касационен съд (ВКС) да се произнесе по искането на главния прокурор за възобновяване на делото за освобождаването му. Съдиите имат два месеца срок за това, но позицията на Панов недвусмислено ги насърчи да побързат с решението.

Лозан Панов предизвика раздор в Съдийската колегия на ВСС

Вчера Полфрийман напусна общежитието и сам обяви, че ще остане при свои приятели в София. Той обаче ще трябва да се явява всяка седмица в определено районно управление на МВР и се подписва до приключване на всички съдебни процедури срещу него.