Валентин Радев
Валентин Радев / БГНЕС
Продължава издирването на 15-годишния младеж, който вчера избяга от полицейско управление във Враца. Младежът е бил задържан по подозрение в кражба. Докато оформяли документите за задържането му обаче, той излязъл през незаключена врата и до момента е в неизвестност. Във вторник пък друг арестант избяга от полицейско управление в Пловдив, като скочи от прозореца на тоалетната. Два дни по-късно той сам се предаде на властите в Монтана, а днес съдът в Пловдив го остави в ареста. Вътрешният министър Валентин Радев призна вина у полицейските служители, но отрече да имало зачестяване на бягствата. И по двата случая щяла да бъде извършена вътрешна проверка, а дори началникът на районното управление в Пловдив щял да бъде върнат от отпуск, за да провери кой пуснал арестанта до тоалетната.

Беглецът от пловдивския арест извършил три престъпления за три дни

Двете бягства от полицейски управления тази седмица били по вина на полицейските служители
, призна вътрешният министър Валентин Радев. "За този, който скочи от втория етаж или който и да е eтаж - здраво момче, щом е скочил върху автомобил и нищо му няма. Грешка на нашите полицейски органи. Не искам да влизам в подробности защо са го пуснали в тоалетната, имал важна нужда, хубаво, но аз без да съм професионален полицай, ще ви кажа, че един ще изпратя долу да пази, един отстрани и един отгоре, ако трябва, но да не може да мине, избягвайки от това, че не могат да го заведат в тоалетна, където има решетка. Взели сме мерки", каза Радев и напомни, че по случая тече проверка кой и как е допуснал арестантът да избяга.

Младеж избяга от полицейско управление във Враца

Проверка има и за бягството от Враца
. "Вторият младеж - 15-годишният, той отива някакви документи попълват и поради това, че не е сложен и важен случай, не наблюдават внимателно и той през една желязна врата излиза. Там също съм възложил проверка, да провери директорът на областната дирекция във Враца как се е случило", каза министърът.

Миналата седмица пък изнасилвач рецидивист избяга от работа в Ловеч и бе заловен, след като го издирваха два дни. Подобен случай имаше и месец по-рано в Пловдив. През април пък затворниците Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха през централния вход на Софийския затвор. Колев е в неизвестност и до момента. Пелов пък се укривал цял месец в родния си Ботевград, въпреки че полицията имала информация, че е в града. В крайна сметка той остана незаловен, защото загина при престрелка в началото на юни. Валентин Радев обаче отрече да имало негативна тенденция и увеличаване на бягствата. "Такива неща стават", каза министърът и допълни: "Важното е тези, които бягат, ние да ги залавяме".