/ пресцентър, Президенството
На тържествена церемония днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на български офицери, удостоени с висше военно звание. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава.
 
Със свой указ президентът освободи бригаден генерал Явор Матеев от длъжността “Командир на 68 бригада „Специални сили” и го назначи на длъжността „Командир на Съвместното командване на специалните операции“. Румен Радев удостои Явор Матеев с висше офицерско звание „генерал-майор“.
 

пресцентър, Президенството



„В съвременната все по-динамична и предизвикателна среда за сигурност, силите за специални операции са носители на уникални и важни за отбраната на страната ни способности“, подчерта държавният глава.
 
Президентът посочи, че назначението на генерал-майор Матеев е свързано с очаквания за пълноценното функциониране и интегриране на повереното му командване в структурите на Българската армия и изрази увереност, че заедно с подчинения личен състав ще оправдае голямото доверие. „Разчитам, че благодарение на вашия професионализъм и опит, ангажираност и воля, вие ще съхраните и надградите постигнатото дотук“, заяви Румен Радев.
 
Държавният глава назначи полковник Юлиян Радойски на длъжността „Началник на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и го удостои с офицерско звание „бригаден генерал“. „Новата позиция е преди всичко висока отговорност, защото от Вас се очаква не само да възстановите авторитета на училището, но и да го утвърдите в българската военнообразователна система, в която да има ключова роля като център за авиационно образование, както и за нуждите на гражданската авиация“, обърна се Румен Радев към бригаден генерал Радойски.
 

пресцентър, Президенството



Президентът  определи като основна задача пред новия началник на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ развитието на конкурентно и атрактивно образование и качествени образователни и научни продукти.

“Разчитам, че ще бъдете деен и отговорен в тази мисия, както и че ще съдействате за развитието на Военновъздушните сили с отговорно и пълноценно участие в общите усилия за възстановяването на привлекателността и достойнството на военната професия“, подчерта върховният главнокомандващ на Въоръжените сили.
 

пресцентър, Президенството


 
От името на удостоените генерал-майор Явор Матеев изказа благодарност за връчените пагони. Той беше категоричен, че и двамата български офицери и техните подчинени няма да пестят сили, воля и енергия в бъдещата си работа. „Ще направим всичко възможно да оправдаем и очакванията, и действително да развием и издигнем тези структури на висотата на времето, в което живеем, на висотата, достойнството и величието на Българската армия и Република България“, посочи още Явор Матеев.
 

пресцентър, Президенството


 
Сред присъстващите на церемонията бяха министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов, Атанас Запрянов и Анатолий Величков – заместник-министри на отбраната, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, генерал-майор Иван Лалов – зам.-командващ Съвместното командване на силите, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стайков.