/ пресцентър, Президенството
На тържествена церемония днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на български офицери, удостоени с висше военно звание. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава.
 
Със свой указ президентът освободи бригаден генерал Явор Матеев от длъжността “Командир на 68 бригада „Специални сили” и го назначи на длъжността „Командир на Съвместното командване на специалните операции“. Румен Радев удостои Явор Матеев с висше офицерско звание „генерал-майор“.
 

пресцентър, Президенството„В съвременната все по-динамична и предизвикателна среда за сигурност, силите за специални операции са носители на уникални и важни за отбраната на страната ни способности“, подчерта държавният глава.
 
Президентът посочи, че назначението на генерал-майор Матеев е свързано с очаквания за пълноценното функциониране и интегриране на повереното му командване в структурите на Българската армия и изрази увереност, че заедно с подчинения личен състав ще оправдае голямото доверие. „Разчитам, че благодарение на вашия професионализъм и опит, ангажираност и воля, вие ще съхраните и надградите постигнатото дотук“, заяви Румен Радев.
 
Държавният глава назначи полковник Юлиян Радойски на длъжността „Началник на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и го удостои с офицерско звание „бригаден генерал“. „Новата позиция е преди всичко висока отговорност, защото от Вас се очаква не само да възстановите авторитета на училището, но и да го утвърдите в българската военнообразователна система, в която да има ключова роля като център за авиационно образование, както и за нуждите на гражданската авиация“, обърна се Румен Радев към бригаден генерал Радойски.
 

пресцентър, ПрезиденствотоПрезидентът  определи като основна задача пред новия началник на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ развитието на конкурентно и атрактивно образование и качествени образователни и научни продукти.

“Разчитам, че ще бъдете деен и отговорен в тази мисия, както и че ще съдействате за развитието на Военновъздушните сили с отговорно и пълноценно участие в общите усилия за възстановяването на привлекателността и достойнството на военната професия“, подчерта върховният главнокомандващ на Въоръжените сили.
 

пресцентър, Президенството


 
От името на удостоените генерал-майор Явор Матеев изказа благодарност за връчените пагони. Той беше категоричен, че и двамата български офицери и техните подчинени няма да пестят сили, воля и енергия в бъдещата си работа. „Ще направим всичко възможно да оправдаем и очакванията, и действително да развием и издигнем тези структури на висотата на времето, в което живеем, на висотата, достойнството и величието на Българската армия и Република България“, посочи още Явор Матеев.
 

пресцентър, Президенството


 
Сред присъстващите на церемонията бяха министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов, Атанас Запрянов и Анатолий Величков – заместник-министри на отбраната, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, генерал-майор Иван Лалов – зам.-командващ Съвместното командване на силите, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стайков.