Румен Радев в Абу Даби
Румен Радев в Абу Даби / пресцентър, Президентството на Република България
България има амбицията за много по-активен двустранен диалог с Обединените арабски емирства, който да води до конкретни резултати в енергетиката, високите технологии, иновациите, транспорта и други области от взаимен интерес. Това заяви президентът Румен Радев, който пристигна в Абу Даби за официалното си посещение в Обединените арабски емирства на 1 и 2 септември.

Държавният глава бе посрещнат от почетен строй и проведе работна среща с Ахмед Али Ал Сайе – държавен министър, координиращ и двустранните отношения с Република България. Визитата на българския президент е по покана на президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, който ще посрещне утре държавния глава Румен Радев с официална церемония в президентския дворец в Абу Даби. Двамата ще имат среща на „четири очи“, след което ще се проведат пленарни разговори между официалните делегации на България и ОАЕ.
 

Румен Радев в Абу Даби
пресцентър, Президентството на Република България

 
В присъствието на двамата президенти ще бъде подписан Меморандум за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства. Целта на споразумението е да насърчи развитието на сътрудничество в широк спектър от области, сред които икономиката, търговията, инвестициите, туризма, образованието, дигиталните технологии, културата, младежта и спорта.
 
В Президентския дворец в Абу Даби ще бъдат подписани и двустранни документи за разбирателство в сферата на туризма, на земеделието, на образованието, на културата, както и Меморандум за разбирателство за обмен на новини и сътрудничество между Българската телеграфна агенция и осведомителната агенция (WAM) на ОАЕ. Двете държави работят и за постигане на Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между правителствата на България и ОАЕ.
 
Президентът Румен Радев ще открие в Абу Даби бизнес форум, в който ще вземат участие представители на компании от двете държави в областта на високотехнологични производства и иновациите, транспорта, информационните и комуникационните технологии, енергетиката, отбранителната индустрия.