/ БТА
Президентът Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ - първа степен, посланика на Япония в България Хироши Нарахира. Церемонията се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Държавното отличие е за особено големите заслуги на посланик Нарахира за развитието на отношенията между България и Япония.

БТА

Мандатът на посланика съвпадна с пандемията от COVID-19, но със своята настойчивост, активност и професионализъм той успя да направи така, че политическият диалог да укрепва, да се развиват търговско-икономическите отношения, посочи президентът. По думите му Япония се ползва с голяма популярност и уважение в България като страна с върхови постижения в икономиката, науката, технологиите, страна с богата култура и традиция.

Нашите страни са сходно мислещи партньори, страни с активен политически диалог и с изключително добро взаимодействие на международната сцена, заяви Румен Радев. Държавният глава благодари за решението на японското правителство за помощ от един милион долара за украинските бежанци в България. Тази година имахме за първи път от 50 години насам посещение на японски министър на икономиката, търговията и инвестициите, припомни държавният глава.

БТА

Япония е наш ключов партньор, търговски, в региона на Източна Азия. Непрекъснато расте стокообмена, вече над 300 млн. долара, каза Радев. Според президента той е далеч под възможностите на двете страни и следващите години те ще го докажат.

Румен Радев припомни, че миналата година беше открит бюст-паметник на Христо Ботев в Окаяма, Япония.

Огромна чест е да бъда удостоен с това високо почетно звание. Отношенията между България и Япония са дългогодишни, изключително добронамерени и приятелски, заяви Хироши Нарахира.

БТА