Румен Радев и външния министър на Беларус
Румен Радев и външния министър на Беларус / пресцентър, Президенството
България ще работи за още по-тясно партньорство с Беларус в сферата на икономиката, туризма и образованието. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Република Беларус Владимир Макей. По думите на президента разширяването на партньорството на Беларус с Европейския съюз предоставя отлични възможности и за последващо всестранно развитие на сътрудничеството с България. Това съобщиха от пресслужбата на президентството.
 
Посещението на Владимир Макей в България е първа официална визита на министър на външните работи на Беларус от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Това по думите на държавния глава Румен Радев е силен знак за взаимното желание да бъде внесена нова динамика в двустранните отношения.

„Потенциалът на нашите отношения е много по-голям  от това, което постигаме в момента – и като търговски обмен, и като инвестиционно и търговско-икономическо сътрудничество“, подчерта президентът.

Караянчева иска по-интензивно развитие на стокообмена, диалога и туризма с Беларус (СНИМКИ)
 
Като перспективни области от взаимен интерес бяха откроени информационните технологии, електрониката, земеделието и производството на храни, туризмът, образованието и ремонтът на отбранителна техника. В периода януари - ноември 2019 г. стокообменът между двете страни е нараснал с 6,9% в сравнение със същия период за 2018 г. и е на стойност 73,8 милиона щатски долара. За периода януари - ноември 2019 г. броят на туристическите визити на белоруски граждани в страната ни е 73 790.

Президентът отбеляза приноса на България в рамките на ЕС за отпадане на голяма част от наложените санкции спрямо Беларус. По думите на Румен Радев облекчаването на визовия режим между ЕС и Беларус ще допринесе както за развитието на туризма, така и за икономическите контакти  и образователния обмен. Според президента с качественото образование, което предлагат българските университети, и най-доброто съотношение между цена и качество в Югоизточна Европа, България е привлекателна за хиляди чуждестранни студенти.
 
На срещата беше подчертано и че България и Беларус споделят културна и духовна близост и това е солидна основа за последващото развитие на приятелските двустранни отношения.