Цецка Цачева и Валентин Радев
Цецка Цачева и Валентин Радев / БГНЕС
В кулоарите на парламента и правосъдният министър Цецка Цачева, и вътрешният министър Валентин Радев заявиха, че няма да подадат оставки, освен ако премиерът Бойко Борисов не им ги поиска. От БСП призоваха Цачева да подаде оставка във връзка с бягството от Софийския затвор на двама рецидивисти. Радев и Цачева се отзоваха на поканата на народните представители и дадоха информация за бягството на затворниците и последвалото издирване на бегълците, което продължава.
 
3 април: Двама затворници избягаха от Софийския затвор след въоръжено нападение (СНИМКИ)

Вчера двама рецидивисти - Владимир Стефанов и Радослав Колев, избягаха от софийския затвор след като заплашиха надзиратели с оръжие. Пострадали няма, а след инцидента започна търсенето на бегълците. Още вчера полицията обяви за издирване Колев и Стефанов и призова хората за съдействие. Столичната дирекция на вътрешните работи призова хората, които разполагат с допълнителна информация за издирваните, да сигнализират при гарантирана анонимност на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР. От дирекцията предупреждават хората да сигнализират веднага, в случай че забележат двамата мъже. По данни на полицията те са агресивни, възможно е да са въоръжени и да окажат съпротива.  Главният секретар на МВР Младен Маринов предупреди хората по никакъв начин да не търсят физически контакт с избягалите затворници.

Задържаха сина на един от избягалите затворници

Министър Радев каза, че е благодарен, че е успял да призове и от парламентарната трибуна хората за съдействие, като подчерта, че, разбира се, основната работа по издирването на избягалите затворници е на МВР. Стимули за хората няма, освен да ги призовем, аз не виждам какво, каза вътрешният министър за апела към хората. "Толкова много очи и българи, дано успее някой някъде да ги види. Разбира се, основната работа си остава на полицията. Непрестанно работят всички издирвачи, всичко е събрано където трябва, да не уточнявам. И двамата са много опасни, въоръжени", каза министърът.

Затворниците от Софийския затвор произвели изстрели при бягството си

Той напомни, че двамата рецидивисти няма какво да губят, след като единият е излежавал в затвора присъда от 32 години затвор, а другият от 28 години лишаване от свобода. "Опасни са и двамата, знаем им досиетата, видяхте ги, ние ги публикувахме. Правим и невъзможното да ги хванем", каза вътрешният министър. 

По повод призива от опозицията правосъдният министър да подаде оставка заради случая, Цачева каза: "Тогава, когато министър-председателят ми поиска оставката, знаете, че всеки министър е готов, и се прецени, че отговорността се носи персонално, тогава бъдете спокойни, ще подам оставка", каза Цачева.
 
Маринов за издирването на избягалите затворници: МВР работи във всички посоки, целият ресурс е впрегнат

Цецка Цачева и Валентин Радев
БГНЕС

От своя страна вътрешният министър Валентин Радев попита журналистите дали са забелязали, че опозицията е била много смирена. "Аз очаквах тук да ни разкъсат буквално, защото наистина случаят е драстичен. Но нека да си припомним и беше намекнато от Цветан Цветанов, че през 2014 година имаше подобен случай - избягаха затворниците Николай Николов и Хосе Мартинез. Те по същия начин избягаха от софийския затвор. Тоест всички вкупом през тези години сме виновни за това, което се случва. Да ги питам тях и не само тях, и нашите народни представители: някой направи ли някакви предложения, да се увеличат парите примерно за съдебната система или нещо друго през тези години насам. Оставка лесно се иска, а тяхната оставка - на тези, които са го направили това, просто давам пример", каза министърът.  
 
Имало данни за подготовка за бягство на затворника Стефанов още през 2017-а

Цецка Цачева и Валентин Радев
БГНЕС

От медиите стана ясно, че чистачка на затвора е събрала смелост и е подгонила двамата рецидивисти. Правосъдният министър Цецка Цачева не отрече информацията за смелата дама, но заяви, че не знае дали жената, която е отговаряла за чистотата в затвора, е подгонила рецидивистите. "Това, което знам аз, е, че последният служител, който е направил опит да ги задържи, имало е хващане за дрехата, с която единият е бил облечен. Той е излязъл на улицата - знаете колко е натоварено - автомобили, хора, той (служителят на затвора) е преценил, че е опасно да се използва каквато и да било сила, че няма как повече да се действа в тази градска среда", каза Цачева.

Тя обясни, че няма информация чистачката да е участвала в гонитбата, а от следствието ще стане ясно кой какво е правил.