/ БГНЕС
Има нужда от повишаване на доверието в машинния вот, каза президентът на срещата на "Дондуков" 2
"На 2 октомври ни предстои да проведем извънредни парламентарни избори и това е основна задача пред служебното правителство, тяхната организация и провеждане. От огромно значение е за всички нас е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения. Важно е това мнозинство да се ползва с висока легитимност. Високата легитимност идва от висока избирателна активност", това каза президентът Румен Радев провежда в началото на работната среща представители на институциите, отговорни за подготовката и провеждането на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври.

"Повишаване на доверието в машинния вот. Машинното гласуване доказа своята ефективност за драстично намаляване на недействителния вот, както и броя на сгрешените и манипулирани протоколи. Допринесе за намаляване на купения вот", каза Радев като необходимо условие за повишаване на избирателната активност. 

"Необходима е активна информационна кампания за машинното гласуване", категоричен е Радев. 

"Изборите, организирани миналата година от двете служебни правителства показаха, че е възможно да се води резултатна борба срещу купения вот", подчерта президентът Радев. 

От своя страна председателят на Централна избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова акцентира върху съхранението на машините за вота.

Гласуването извън страната е особено важен въпрос, надявам се с МВнР да облекчим провеждането на изборите откъм организация, приемане на протоколи.
Моят апел към членовете на СИК е да внимават как попълват протоколите, защото всяка една грешка забавя процеса, каза Нейкова.

Според нас Министерство на Е-управление има важна роля по отношение на софтуерните въпроси.

Вицепремиерът отговорен за организацията и провеждането на изборния процес и министър на вътрешните работи в служебния кабинет Иван Демерджиев заяви, че всички добри практики ще бъдат приложени. Като акцент в работата на МВР той отбеляза стремеж към тези, които изкривяват вота.

Служебният външен министър Николай Милков съобщи, че за изборите в чужбина сумата, която е отпусната е 7 635 600 лева.

Смятаме, че сме обезпечени и тази сума ще е напълно достатъчна, каза министър Милков.

Като предизвикателство той очерта организацията на гласуването на територията на Русия и на Украйна.

Смеем да се надяваме, че няма да има проблеми в Русия. Там вероятно ще има 3 изборни секции, каза Милков.

По отношение на Украйна е поискано съдействие и съгласие за разкриване на изборни секции. Там ще разчитаме на местната българска общност, защото командироването ще е трудно по време на съществуващ военен риск, уточни служебният външен министър.

Милков подчерта, че МВнР следи и COVID обстановката по света, пише БГНЕС.

В работната среща ще участват председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, служебният заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, както и представители на Министерството на електронното управление, Главна дирекция „ГРАО“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на „Информационно обслужване“ АД.