Румен Радев млади лекари
Румен Радев млади лекари / пресцентър, Президентството на Република България
Без съвременно и качествено здравеопазване не можем да изпълним нито една важна национална цел. На поколението на младите лекари се пада честта да трансформират модела на българското здравеопазване към по-високи стандарти, да въвеждат нови технологии и методи на лечение. Това каза президентът Румен Радев в приветствието си към новозавършилите лекари от випуск 2022 г. на Медицинския факултет към Медицински университет-София. На церемония днес в НДК 751 абсолвенти положиха Хипократовата клетва и получиха дипломите си, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
„Приех поканата за тържеството, воден от преклонение към всички вас, посветили живота си на трудна професия в най-сложната област на човешкото познание – медицината, която изисква безрезервна вяра в човека и в доброто“, заяви Румен Радев по време на церемонията, на която присъстваха абсолвенти, преподавателите им, ръководството на учебното заведение. Президентът отбеляза, че качественото здравеопазване в огромна степен зависи от подготовката на младите лекари и от тяхната реализация тук, в България.
 
В приветствието си към абсолвентите Румен Радев заяви, че обществото ни очаква много от младите лекари, които ще имат възможността да модернизират здравеопазването и да усетят признателността на хората за това.

Президентът отбеляза, че през последните години са положени усилия за подобряване на условията за реализацията на младите медици. Новозавършилите лекари, по думите на държавния глава, ще имат възможността да разгърнат потенциала на проектите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, свързани със здравната ни система. Като примери той посочи Националния център за лъчелечение с протонна терапия, дигиталната платформа за образна диагностика, високотехнологичните центрове за диагностика и лечение на неврологични и съдови заболявания, които заедно със спешната медицинска помощ по въздуха ще доведат до значително понижаване на смъртността и инвалидизацията.
 
„Една от най-важните задачи ще е да върнете здравеопазването при хората в малките и отдалечени населени места чрез планираните над 350 амбулатории за доболнична помощ по ПВУ, заедно с разгръщането на телемедицината в нашата страна“, заяви Румен Радев. Той посочи още, че младите лекари ще имат възможността да работят и за Националната детска болница, която ще се построи.
 
Никога не губете вяра в себе си и в обществената необходимост на вашето призвание, защото то дава надежда на всички ни, обърна се президентът Радев към младите лекари. Той изказа признателност към ръководството и преподавателите в Медицинския университет за съхранението на традициите, но и за въвеждането на нови методи на обучение и научноизследователки програми. Президентът поздрави и родителите на младите лекари, които са давали сили и вяра на децата си по време на трудното им обучение.