/ БГНЕС
Президентът Румен Радев поздравява възрастните хора по повод Международния им ден, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

На 1 октомври отбелязваме няколко световни празника

"Дължим ви спокойни и достойни старини, в които няма място за страхове", обръща се президентът към хората от третата възраст у нас.



Според държавния глава най-ефективните мерки, целящи равенството между поколенията, са насочени към преодоляване на страховете, свързани с остаряването - страх от болести, бедност, изолация и самота. Румен Радев посочва, че цивилизоваността на една общност се измерва с грижите, които тя полага за най-уязвимите - възрастните и децата. Чувството за взаимност започва с отговорност и уважение към близкия и към непознатия възрастен човек, посочва държавният глава.

Социалният министър: 97 хил. пенсионери работят, за бизнеса са ценен ресурс

Международният ден тази година ще привлече вниманието към решенията, които ще проправят път към постигането на равенство между поколенията.

НОИ със специални приемни по повод Международния ден на възрастните хора

В приветствието си президентът посочва, че от една страна, равенството е отговорността на по-младите за изграждането на социална и здравна системи, които да посрещнат остаряването на своите граждани ангажирано и адекватно. "От другата страна обаче стои възстановяването на социалните връзки, които изграждат усещането за взаимна подкрепа", заявява президентът.
БТА