Румен Радев
Румен Радев / пресцентър, Президенството
Оказването на своевременна подкрепа за хората и за бизнеса, които са засегнати от икономическа криза, е изключително важно. Не по-малко важни обаче за възстановяването на страната ни от днешната криза са българската култура и изкуство. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с културни дейци от региона в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев“ в Самоков.
 
Държавният глава разгледа изложбата, посветена на 80-годишнината от рождението на проф. Михаил Енев и съставена от негови фотографии. България е просъществувала и ще продължава да съществува благодарение на своите таланти, и ценности, благодарение на мъдростта, съхранена в изкуството, заяви президентът.
 
По-рано президентът се срещна с кмета на община Самоков Владимир Георгиев и представители на местната власт. „Крайно време е в България, както в другите европейски държави, печалбите от бизнеса на местно ниво и приходите на хората да може да бъдат обвързани с общинския бюджет“ подчерта Румен Радев. По думите на държавния глава провеждането на устойчива и резултатна политика на местно ниво, която да не зависи от конюнктурата на изпълнителната власт, изисква и по-големи финансови възможности на общините. По-голямата свобода на местно равнище ще бъде ясен знак и към инвеститорите. Развитието на туризма и икономическия потенциал на Самоков, бяха сред акцентите на срещата.

Радев: Залогът от изборите е дали да продължим с модела, водещ към разпад на държавността
 
В Самоков президентът отдаде почит пред паметта на загиналите в битката при Булаир самоковци и поднесе цветя пред възпоменателна плоча на Читалището-паметник „Отец Паисий“.
 
Румен Радев посети и графичната база в града, която има постоянно действаща работилница и се помещава във възрожденската Есова къща. По време на посещението пред президентът бе демонстрирано отпечатване на графика от дървена щампа на икона на Никола Образописов.
 

пресцентър, Президенството

 
Държавният глава разгледа църквата „Успение на Св. Богородица – един от символите на българската възрожденска история. Президентът обяви, че ще подкрепи дарителската кампания по инициатива на архиерейския наместник отец Михаил, за възстановяване на камбанарията на историческия храм.
 
По-късно Румен Радев посети и предприятие от българската отбранителна индустрия, специализирано в производството на радио смутители, анти-дрон системи и бронирани машини.