Румен Радев
Румен Радев / Георги Димитров
"Най-важната тема в момента са предстоящите парламентарни избори. Залогът е огромен - той не е дали да се смени или удължи сегашната власт, а дали да продължим със сегашния управленски модел, който води към разпад на държавността, корупция, бедност, разхищение, ниска ефективност на управлението и към все по-осезаемо изоставане на страната от другите държави в ЕС". Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Самоков, където е на посещение. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

По думите на президента редица партии не се фокусират върху този основен проблем, а отново се хлъзгат върху примамливите обещания за заплати, пенсии и различни социални придобивки.

Като припомни, че в тяхното Послание за Нова България с вицепрезидента Илияна Йотова са формулирали принципи и приоритети и най-важна непосредствена национална цел - укрепване на държавността, президентът заяви, че очаква и партиите да се произнесат по тези въпроси. Сред тях са ще приемат ли като своя непосредствена задача в новия парламент реформата на изборното законодателство, така че да се гарантират честни и достъпни избори, ще успеят ли да надмогнат тяснопартийните си интереси и да формулират и приложат пакт за почтеност, професионализъм и компетентност при излъчване на управляващите на най-високо ниво. Ще предприемат ли решителни конституционни и законови промени, така че да се укрепи върховенството на правото, да се извърши адекватна съдебна реформа, да има оптимизация в законотворческия процес, ще намерят ли сила да започнат реална борба с корупцията, ще направят ли необходимото, за да имаме свобода на словото, ще предприемат ли решителна политика за прозрачност в управлението и пресичането на кражбите, са другите въпроси, по които президентът очаква позицията на партиите.

Румен Радев каза, че по тези въпроси е необходимо партиите да се позиционират и да се ангажират сега, защото по думите му след изборите ще бъде късно и можем да преживеем поредните разочарования. Затова, каквито и икономически, социални и всякакви други политики да се предприемат, те отново ще бъдат обречени на провал, както показаха и годините досега, защото тези политики, ако не стъпват на здрава основа, те не могат да се реализират, а здравата основа е здравата държавност, от това трябва да започнем, каза президентът.

Радев призова за по-голяма децентрализация и финансова самостоятелност на местно ниво

На въпрос за отхвърленото от парламента вето върху промените в НПК, с които се въвежда фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници, Румен Радев коментира, че не е изненадан, но по думите му това е временно решение, явно под натиска на някаква конюнктура. Президентът изрази убеденост, че то няма да просъществува в бъдеще, защото е в противоречие с конституцията и с основни човешки права.

Попитан за изводите от трагедията с убитото от токов удар момче в София, президентът каза, че липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в едно управление води дотам, че институциите започват да работят за определени кръгове, а не в интерес на обществото, а оттам - и такива уродливи инциденти. Той изрази съболезнования към родителите и близките на убитото момче.

След срещата си с кмета на Самоков Владимир Георгиев президентът отново изтъкна необходимостта от финансова децентрализация, повишени правомощия и отговорности на общините. Крайно време е в България, както и в другите европейски държави, да може да бъдат обвързани печалбите от бизнеса на местно ниво, приходите на хората, с общинския бюджет, това е единственият начин да имаме устойчива, резултатна местна политика, която да не зависи единствено от конюнктурата на централно ниво, за да имаме устойчиви социално-икономически резултати, каза още президентът Радев.

В Самоков Румен Радев изрази и подкрепата на президентската институция за възстановяването на камбанарията към храма "Успение Богородично" в града. Отец Михаил каза пред журналисти, че реставрирането на камбанарията, строена в края на 18-ти в., монтирането на електронен механизъм на осемте камбани, ще струва около 80 000 лева.