Румен Радев
Румен Радев / БТА
Има един ден в годината, в който България изглежда така, както мнозина искаме да я видим. Има един празник, който е безспорен. В Деня на светите братя Кирил и Методий сваляме доспехите, зарязваме злободневните дискусии, пози и титли, крачим заедно в шествията, млади и стари, ученици и академици. В небрежното поле на науката, всички сме ученици цял живот. Това заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, българската просвета и културата.

На 24 май всички българи имаме повод да почувстваме уюта на нашия роден език - в него се завръщаме като наш дом в мислите си, дори ако сме далеч от родината си. Ние живеем в езика и той живее в нас, заяви още Радев.

Фандъкова: 24 май е празник на душата на България

Той също така поздрави българския писател Георги Господинов за литературната награда "Букър" за романа му "Времеубежище". По думите му това е признание и за него, но за българската писменост и култура, както и най-добрият подарък за него.

"Нека бдим над езика. Нека днес да правим езика богат и изразителен поне толкова, колкото на нашите предшественици", заяви президентът.

Камбанен звън възвести началото на тържествата за 24 май в столицата (СНИМКИ)

Държавният глава подчерта, че за първи път вижда толкова много хора, излезли да почетат този празник.

"Убеден съм, че духовният подем, който залива улиците и площадите е гарант, че като народ ще превъзмогнем всяко изпитание, че България ще бъде още по-силна и единна в духовните изпитания", завърши Радев.