Празничен звън на камбаните на столичния храм-паметник „Св. Александър Невски“ възвести началото на тържествата за 24 май в София. 

Тържеството шествие, организирано по повод честванията на днешния Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност, стигна до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

БТА

Начална точка на празничното шествие бе Министерството на образованието и науката, в близост до фонтана пред Археологическия музей. В него се включиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, народни представители, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, ръководители на държавни институции, политици, общественици, представители на академичната общност и граждани. 

БТА

Пред паметника на светите братя пред Националната библиотека започна официалната церемония, на която държавният глава Румен Радев отправи приветствие и поднесе цветя на паметника на светите братя.

Слово беше произнесено и от писателя Георги Бърдаров - носител на европейската награда за литература за 2021 г. 

БТА

От 11:00 часа на площад "Славейков" започна фестивалът „Да поЧетем", който ще продължи през целия ден.

Честваме Деня на Кирил и Методий, българската просвета и култура

БТА


От 18:30 часа в Националния исторически музей в София държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

БТА

БТА