Първо заседание на Обществения съвет в здравното министерство
Първо заседание на Обществения съвет в здравното министерство / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Първото заседание на новосъздадения Обществен съвет ще се проведе на 5 април, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Заседанието ще се състои в сградата на ведомството и ще бъде открито от министъра на здравеопазването проф. д-р Николай Петров. Председател на Обществения съвет е заместник-министър д-р Мирослав Ненков, а със свои представители в него участват четири съсловни организации - Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, БФС и БАПЗГ, както и национално признатите пациентски организации - Конфедерация „Защита на здравето”, Федерация „Български пациентски форум”, Сдружение „Българска асоциация за закрила на пациентите” и Националната пациентска организация.

На първото заседание на Съвета членовете му ще приемат Правилата за неговата работа и дневния ред. Той е съвещателно и консултативно звено към министъра на здравеопазването, което дава становища и препоръки относно стратегията за развитие на здравеопазването и проекти на нормативни актове.

Съветът ще предлага конкретни инициативи в областта на здравеопазването и ще наблюдава изпълнението на предприетите действия за развитие на здравеопазването, ще обсъжда постигнатите резултати и ще предлага мерки за оптимизация. Дейността на Обществения съвет ще бъде подпомагана от структурни звена на здравното министерство, които ще предоставят становища по постъпилите материали за обсъждане в Съвета.