/ БГНЕС
Първите предвестници на пролетта вече са тук.
 
От вчера в хасковското село Подкрепа се радват на щъркел, който кацна на гнездото до местната църква.
 
„Вярващи са хората в нашето село, затова тук идва първият щъркел“, обясни появата му Величка Кирева.
 
„Всяка година първият щъркел каца на това гнездо, но тази година много подрани“, смята Нела Канева.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ СНИМКИ ТУК

щъркел
БГНЕС

Хората обаче вярват, че това е за добро и годината ще е плодородна. „Още не сме сложили мартениците, а щъркелът дойде“, шегуват се в Подкрепа. В селото миналата година и в петте гнезда са дошли щъркели и са имали по две рожби, разказват местните.
 
Щъркел, изпреварил с повече от месец първа пролет, долетя и в родопския град Брацигово. Птицата е кацнала в гнездото върху камбанарията на храма „Свети Йоан Предтеча“, която е един от архитектурните шедьоври на небезизвестната брациговска строителна школа и най-високата на Балканския полуостров - 35 метра.

Щъркел пристигна на най-високата камбанария на Балканите

щъркел
Тина Соколова

Местните хора вече си честитят пролетта, препращайки и споделяйки в социалните мрежи снимка на бялата птица, заснета от фотографа Николай Шопов. Едни се чудят дали въобще да слагат мартеници или направо да ги закичват по дърветата, щом вече са видели щъркел. Други подсещат, че е време да сменят зимните гуми с летни.
 
Вероятно новодошлият е мъжки. Обикновено те идват първи, за да огледат и подготвят гнездата, а десетина дни по-късно долитат и партньорките им.