/ iStock/Getty Images
Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издава предупреждение от първа степен (жълт код) за по-голямата част от страната за горещо време, гръмотевични бури и значителни валежи.

Жълт код за горещо време
с температури над 35 градуса е обявен за областите - Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. За областите София, София-област, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч има жълт код за гръмотевични бури. За Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград и Силистра има обявен жълт код за опасно време - мощни гръмотевични бури, интензивни валежи, на места количествата ще са около 40-50 mm, има условия и за градушки.

НИМХ

От НИМХ предупреждават за опасност от наводнения във водосборите на реките Янтра, Русенски Лом, Камчия и добруджанските реки на 1 и 2 юли.

През юли ни чакат жега и дъждове, температурите стигат до 39 градуса

В четвъртък ще е предимно слънчево, но около обяд над Западна и Централна България ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на места там ще превали и прегърми. По-късно вечерта и през нощта срещу петък явленията ще обхванат и източните райони, като в Североизточна България се очаква гръмотевичните бури да са мощни, с повишена вероятност за обилни валежи и градушки. През деня вятърът в повечето райони ще е южен, но след обяд ще започне да се ориентира от северозапад. Отново ще е горещо с максимални температури предимно между 33° и 38°.

iStock/Getty Images

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места в следобедните часове ще има краткотрайни валежи придружени с гръмотевици. Ще духа до умерен югозападен вятър, който по-късно след обяд ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максимална температура на 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра - около 20°.

iStock/Getty Images

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Вечерта облачността над северното крайбрежие ще се увеличи и през нощта срещу петък ще превали. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Температурите остават високи, максималните ще са между 27° и 31°. Температурата на морската вода е 23° и 25°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
НИМХ