Първанов забелязал натиск върху структурите, издигнали кандидатурата му лидер на БСП
Първанов забелязал натиск върху структурите, издигнали кандидатурата му лидер на БСП / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Първанов забелязал натиск върху структурите, издигнали кандидатурата му лидер на БСП
52296
Първанов забелязал натиск върху структурите, издигнали кандидатурата му лидер на БСП
  • Първанов забелязал натиск върху структурите, издигнали кандидатурата му лидер на БСП

Конгресът има своя живот и се решава различно от всякакви предварителни сценарии. Едни избори - граждански или партийни, се правят от онези, които ръководят в момента. Така в Пловдив Георги Първанов коментира обвиненията срещу него за контролиран вот на предстоящите вътрешнопартийни избори. Според него отговорността за нормалното протичане на отчетно-изборната кампания е именно на апарата и на партийното ръководство.

По думите му в момента вървят слухове, внушения и обвинения. „Забелязвам един безпрецедентен натиск върху онези структури на партията, които са издигнали моята кандидатура”, подчерта Първанов. Той не пожела да конкретизира за кои градове и областни центрове става въпрос, но допълни: „Това е непочтено и некоректно”. „Няма друг такъв случай през тези 22 години в отчетно-изборната кампания за решаване на лидерския въпрос”, уточни той.

Първанов обяви още, че докато през годините ГЕРБ са направили машина за провеждане на изборите, то на „Позитано” са формирали една машина за правене на конгрес. „Това е една много ниска изходна точка в голямата битка с ГЕРБ”, изтъкна той. Според него по отношение на организацията на работа трябва да се променят много неща.

Мотивът на Първанов за лидерския пост е БСП да спечели изборите, да формират едно ново правителство със солидно лявоцентриско управление. „Надявам се Сергей Станишев да се утвърди като лидер на партията на европейските социалисти”, подчерта в Пловдив Георги Първанов.

Провелият се пленум в края на миналата седмица той определи като „неудачен ход” на ръководството. „Това е някаква превантивна мярка да избегнат самите те отговорността от провеждането на самата кампания”, заяви Първанов. Той бе лаконичен, че в партията няма разцепление, а различни позиции, към които трябва да се подхожда с уважение.

Георги Първанов бе в Пловдив, за да се срещне с актива на левицата в областта.

Новини от Пловдив