Първанов участва на среща на върха на Централната европейска инициатива
Първанов участва на среща на върха на Централната европейска инициатива / снимкa: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов ще участва в започващата днес в Охрид 15-та среща на високо равнище на държавните глави на страните от Централна и Източна Европа. Участие във форума, който ще продължи и утре, са потвърдили 17 президенти.

Според АП основна тема за дискусия на срещата на върха на Централната европейска инициатива ще бъде Косово, което наскоро обяви независимост, но косоварите няма да бъдат представени в Охрид. Македонският президент Бранко Цървенковски, който е домакин на форума, обясни, че решение да бъде поканено Косово трябва да бъде взето с консенсус от всичките 18 членки на ЦЕИ.

Сърбия и Румъния не признават независимостта на Косово, а Македония е оставила въпроса за признаването на новата балканска държава за след своите парламентарни избори. В дневния ред на срещата в Охрид ще се обсъждат също кандидатурите за членство в НАТО и ЕС на някои от страните от инициитавата.

Тази седмица ЕС подписа със Сърбия споразумение за стабилизиране и асоцииране в опит да даде тласък на проевропейските настроения сред сърбите пред да гласуват за нов парламент на 11 май. Членове на ЦЕИ са Австрия, Албания, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Италия, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Хърватия, Черна гора, и Чехия. Почетен гост на форума ще бъде турският президент Абдуллах Гюл.