Първанов си дал отвод, защото Конгресът не бил готов за промяна в БСП
Първанов си дал отвод, защото Конгресът не бил готов за промяна в БСП / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Георги Първанов си направи самоотвод като кандидат за председател на БСП
53607
Георги Първанов си направи самоотвод като кандидат за председател на БСП
  • Георги Първанов си направи самоотвод като кандидат за председател на БСП

Георги Първанов се отказа от надпреварата за председателското място в БСП. Това се случи по време на закрита част от 48-я конгрес на партията, научи Дарик.

Президентът (мандат 2002-2012 г.) беше основен опонент на сегашния лидер Сергей Станишев в битката за председателския пост в червената партия.

Социалисти разказаха пред Дарик, че преди да си направи самоотвод, Първанов разказал притчата за двете жени, които отишли при цар Соломон с бебе, като всяка една от тях твърдяла, че е майка на детето. За да реши спора, Соломон отсъдил бебето да бъде разсечено на две - по половина за всяка една от жените. Истинската майка обаче се съгласила да даде детето на другата жена, но да не се прибягва до това разделяне. Така Първанов заявил, че си прави самоотвод, за да няма разединение в партията, след което делегатите се изправили на крака и ръкопляскали с възгласи: "БСП".

В най-висшия форум на партията участват над 800 делегати. За настоящия лидер има 179 номинации от общинските конференции, а за Георги Първанов - 82.

"Очевидно Конгресът не е готов за промяна", заяви Първанов минути след като си направи самоотвод. Той отказа да коментира какво може да се очаква оттук-нататък и призова на това да отговори ръководството на партията: "Казах сериозни думи за промяната. Необходимостта от една дълбоко организационна, идейна и политическа промяна. Очевидно конгресът не е готов за такава промяна, тя се отлага. Така че, нищо по-естествено от това да се оттегля. Няма категорична подкрепа в полза на голямата идея за реформата, за промяната, за която говориха и Стефан Данаилов, и Георги Кадиев, и Драго Стойнев, и Татяна Дончева, но едно е какво говорят кандидатите, друго е каква е готовността ни".

В лидерската битка останаха Драгомир Стойнев, Георги Кадиев и Сергей Станишев. По-късно и Стойнев си направи самоотвод.