Първанов към Дянков: Не искам извинение от вас, искам истината
Първанов към Дянков: Не искам извинение от вас, искам истината / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Първанов към Дянков: Не искам извинение от вас, искам истината
26706
Първанов към Дянков: Не искам извинение от вас, искам истината
  • Първанов към Дянков: Не искам извинение от вас, искам истината

Конфликтът между президента Георги Първанов и финансовия министър Симеон Дянков се разрастна след срещата на „Дондуков 2". Вицепремиерът отиде в президентството да изглади „недоразумение между институциите" и си тръгна безмълвен и с наведена глава. Първанов поиска от Дянков да опровергае внушенията за финансовото му състояние, направени в телевизионно шоу и го обвини в участие в сценарий срещу институцията му. От своя страна Дянков не се извини на президента.

„Не искам извинение от вас, искам истината" - с тези думи президентът Георги Първанов се обръща към финансовия министър Симеон Дянков по време на срещата им през деня. Държавният глава признава, че е бил против срещата, защото е очаквал каква ще бъде позицията на Дянков относно телевизионната му изява. Самият финансов министър отрича да е автор на цитата, обвиняващ Първанов в притежание на имущество в чужбина и че е милиардер. Държавният глава настоява категорично да бъде опровергана информацията и внушението за финансовото му състояние, направено в предаването. Първанов прави аналогия със случая, когато Дянков се е извинил на журналист заради неверни твърдения.

В интервю за списание „Правен свят" Дянков обвини журналиста от Дарик Кирил Вълчев, че не си плаща осигуровките. След като се изясни, че това не е истина, Дянков се извини на Вълчев и на собственика на Дарик радио Радосвет Радев. Пред Първанов финансовият министър заявява, че тогава е направил нещо, за което наистина съжалява. „Тук не смятам, че съм казал нещо, за което да съжалявам, просто понеже нито цитатът, нито самото ми участие в шоуто беше от мен. И аз съм готов след разговор, защото разбирам, че това е тежко и за Вашата институция, това го съзнавам, да намерим с Ваша помощ, аз да намеря начин това да го кажа на обществото", заявява Дянков.

Финансовият министър влезе при президента с намерението да изглади недоразумение между институциите. Излезе посърнал.

Целия разговор четете тук