Първанов: Интересно как Дянков ще вкара в музей АЕЦ „Козлодуй”
Първанов: Интересно как Дянков ще вкара в музей АЕЦ „Козлодуй” / снимки: DarikNews.bg, Русе
Първанов не приема идеологически и политически критерии за музеи
44934
Първанов не приема идеологически и политически критерии за музеи
  • Първанов не приема идеологически и политически критерии за музеи

"Винаги е добре, когато има нови музеи, но не мога да приема идеологическите и политически критерии при изграждането на такива музеи. Необходимо е да има естетически и научни такива" - това заяви в Русе президентът Георги Първанов, който е в града, за да представи книгата си "Отчетът на президента".

Държавният глава очаква думата на творците, които са работили по времето на социализма и чиито творби са поставени в Музея на социалистическото изкуство. Той коментира изявлението на министъра на финансите Симеон Дянков, че комунизмът и социализмът отиват там, където принадлежат - в историята.

"Много интересно как Дянков ще вкара в музеите АЕЦ "Козлодуй", НДК или "Нефтохим" - все обекти, построени по времето на социализма и които сега се експлоатират много добре. Подобно деление и незачитане на построеното в доста градивни за страната ни години не говори за добра политическа култура", заяви Първанов.

Държавният глава коментира и позицията на външно министерство по повод ветото на Холандия за Шенген: "Виждам много твърда позиция, изразена от нашия външен министър. Много исках през тези две години външно министерство да има такава активна и твърда позиция, но МВнР отсъстваше, когато трябваше да се защити интересът на България по темата Шенген. Днес твърдият тон звучи малко неадекватно и не съм сигурен, че това е верният тон в отношенията".

Първанов Интересно как Дянков ще вкара в музей АЕЦ Козлодуй
netinfo

Други новини от Русе