Моментната картина на електоралните нагласи дава възможност за съставяне на кабинет. Така социологът Първан Симеонов коментира последното социологическо изследване на "Галъп", което показа че "Продължаваме промяната" излиза като втора политическа сила, а ГЕРБ-СДС ще победят ако изборите са днес. 

„Голяма част от червените линии, които попречиха за съставянето на кабинет в предишните мандати, сега изглеждат изтрити. Всички партии на промяната дават заявки, че ще си сътрудничат. Но все още не им стигат гласове за мнозинство”, обясни Симеонов в сутрешния блок „Здравей, България” по NOVA.

Галъп: „Продължаваме промяната“ излизат на второ място, ГЕРБ-СДС са първа политическа сила

Изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл Болкан" коментира още, че едно от най-любопитните развития през последните месеци е при БСП.


„От партия на статуквото те се превърнаха почти в партия на промяната. Това е показателно колко условни са тези деления и каква поразия стана от това. Може би ще им трябва и БСП, ако данните са такива”, каза Първан Симеонов.

И подчерта, че т.нар "протестни партии" са на ръба на мнозинството. "Важен въпрос е дали ще влезе формацията на Мая Манолова. Ако тя влезе, картината може да е малко по-благоприятна за партиите на протеста", смята социологът.

„Има такъв народ“ се регистрираха за изборите, няма да издигат президент

Симеонов коментира и резултатите на „Продължаваме промяната”.

„Въпросът е дали ще има магия. Засега има известно обществено влюбване. Тези неща са неизчислими и непредвидими на този етап. Ако се окаже вълна, може да спорят за челни позиции. Ако се окаже поредният десен проект, ще бъде друго. Засега играят правилно – категорично бягат от ролята на пореден десен проект, гледат да не се скарат с никого и пазят онази лява, дошла от президента легитимация, която им дава центристки вот”, обясни Симеонов.  

„Хубавото за ГЕРБ от новия проект е, че всички останали може да станат на „салата” и ГЕРБ да „щръкнат” отгоре. Лошото за ГЕРБ, което може да стане, е, ако се окаже, че тези политици предизвикват някаква вълна”, каза Симеонов.

При висока активност „Продължаваме промяната” може да дръпнат повече гласове, смята още той.

ГЕРБ до последно ще пазят кандидата им за президент, „за да не се докопат до него“

„При каквато и да е активност, ми се струва трудно ГЕРБ и ДПС да имат легитимността да направят правителство. Известно време те трябва да останат в „политическа карантина”, коментира още социологът.

Данните на "Галъп" са от телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност. Абсолютната максимална грешка е ±2,4% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души. Сондажът е част от изследователската програма на „Галъп интернешънъл болкан“.
NOVA