Пуснаха срещу 3000 лева тартора на иманярите в Хисар
Пуснаха срещу 3000 лева тартора на иманярите в Хисар / снимка: DarikNews.bg, Пловдив

Окръжният съд в Пловдив пусна на свобода срещу 3000 лева парична гаранция Ненко Костов от Хисар, за когото се говори, че е най-прочутият иманяр в Пловдивския регион. Той беше арестуван във вторник на бензиностанция в града на тепетата заедно с мъж от Карнобат в момента на покупко-продажба на 6 изключително ценни древни монети. Всички са сребърни, като три от тях са гръцки, а другите тракийски. Според шефа на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов стойността им е за около 50 000 лева.

По първоначални данни Костов е искал да купи монетите. При вида на полицаите ги е изхвърлил от колата си и се опитал да избяга.

Заради използваните специални разузнавателни средства журналисти днес в залата не бяха допуснати. От прокуратурата съобщиха, че срещу Ненко Костов има две обвинения - за притежание на нерегистрирани културно-исторически ценности и за кражба на ток.

„Явно са чувствали, че първото не е много силно, затова са му сложили и резервно", коментира пред Дарик Красимир Елдъров, адвокат на Бай Нечо.

Той уточни, че докато клиентът му е бил в ареста, е направена проверка на електромера му. Уредът е снет и даден за експертиза.

Ненко Костов има срок от 5 дни, за да внесе паричната гаранция. Все още не е ясно дали прокуратурата няма да пусне протест срещу промяната на мярката му за неотклонение.

Други новини от Пловдив