Специализираният съд пусна под парична гаранция бизнесмена Георги Попов  - сочен за дясна ръка на Васил Божков.  Държавното обинение поиска да бъде наложена постоянна мярка задържане под стража за завърналия е преди дни у нас Попов. Защитата на бизнесмена поиска той  да бъде пуснат на свобода. В петък Попов беше върнат от Дубай в България и веднага беше задържан.

Георги Попов пристигна в България под конвой (СНИМКИ)


Преди старта на делото заместник-ръководителят на спецпрокуратурата заяви, че обвинението ще поиска мярка „задържане под стража” или „домашен арест” заради екстрадиционното производство, предава NOVA

"Съобразили сме с обстоятелствата и че той съдейства на воденото разследване. Дал е подробни обяснения. Според нас и мярката „парична гаранция”, в подходящ размер, вероятно също би осигурила целите на мерките за неотклонение. Предвид обаче задълженията на екстадиционното производство, сме длъжни да представим обвиняемия пред съд", каза зам.-ръководителят на спецпрокуратурата Ангел Кънев.

В специализитания съд Попов заяви, че се е върнал по свое желание в България, за да се грижи за болните си близки и да изчисти името си. Той поиска да му бъде наложена “парична гаранция”.  

На заседанието прокурор Ангел Кънев заяви, че все още не са получили всички документи от Обединените арабски емирства и не може да се гарантира, че Попов се връща по собствено желание. Що се отнася до обвинението за участие в организирана престъпна група, ръководена от Божков, Попов заяви, че не познава по-голямата част от  хората в групата, а с друга част от тях за в конфликт на интереси. И не е имал възможност да взема финансови решения.

"Никога не съм се укривал. Бил е известен постоянният ми адрес, на прокуратурата им е известно моето желание да се върна и да подпомогна разследването. В изложението на прокуратурата има много фактологически грешки поради трудната материя и дългия период. Има доста неща, които прокуратурата може да разбере. По повод за участието ми в организирана престъпна група - аз не познавам голяма част от членовете, за останалите - в конфликт на интереси сме и противоречиви отношения", заяви Попов в  хода на съдебното заседание.