Пуснаха кмета на Куклен и заместника му на свобода срещу 15 000 лева
Пуснаха кмета на Куклен и заместника му на свобода срещу 15 000 лева / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Адвокатът на кмета Димитър Сотиров Зоя Тошкова
55944
Адвокатът на кмета Димитър Сотиров Зоя Тошкова
  • Адвокатът на кмета Димитър Сотиров Зоя Тошкова

Кметът на Куклен Димитър Сотиров и заместникът му Иван Апостолов са освободени срещу парична гаранция, съобщи за Дарик говорителят на Окръжна прокуратура-Пловдив Галина Андреева. Гаранцията за Сотиров е 10 000, а за заместникът му - 5000 лева. Искането на прокуратурата е двамата да бъдат  отстранени от длъжност, за да не пречат на разследването.

Сотиров и Апостолов бяха зрелищно арестувани в общината миналата седмица. Срещу кмета е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване на 49 571 лева и за общо пет други престъпления по служба. Заместникът му ще отговаря по три обвинения - за присвояване на 3385 лева общински пари и за длъжностни закононарушения.

Адвокатът на Сотиров Зоя Тошкова е категорична, че обвиненията са безпочвени и разследващите нямат доказателства за тях. Според адвокат Тошкова клиентът й не би трябвало да бъде отстранен от длъжност, тъй като той не попречил на разследването през предходните три месеца.

Димитър Сотиров е кмет четвърти мандат. Длъжностните престъпления, извършени от него, касаят сключване на неизгодни договори и облагодетелстване на определени фирми. Такъв договор - за доставка на бетон, е бил подписан още на 15 ноември 2007 г. със собственик на бетоновъзел.

Ощетяващи общината договори, са били сключени в края на февруари - началото на март 2009-а и с две фирми за строително-монтажни работи. Вредите за хазната от тези контракти са за 100 000 лева.

Много повече - 738 998 лева, са щетите за общината от облагодетелстването на пет фирми, които били ангажирани да работят по канализацията на града. Обществена поръчка не била обявена в нарушение на закона. Сотиров не е изпълнил и нареждане на РДНСК да разпореди проверка на незаконен обект - бетоновъзел.

Зам.-кметът Иван Апостолов е използвал и безплатен труд на хора от общината на свой имот в местността Копривките.

За така повдигнатите обвинения на Димитър Сотиров законът предвижда от 10 до 20 години затвор, а за заместника му - от 1 до 10 години.