Пускат от ареста 18-годишния Живко, дал колата на шофьора от Симеоновград
Пускат от ареста 18-годишния Живко, дал колата на шофьора от Симеоновград / снимки: DarikNews.bg, архив
Пускат от ареста 18-годишния Живко, дал колата на шофьора от Симеоновград
40978
Пускат от ареста 18-годишния Живко, дал колата на шофьора от Симеоновград
  • Пускат от ареста 18-годишния Живко, дал колата на шофьора от Симеоновград

18-годишният Живко Желев, който предостави колата си на пияния Данаил Георгиев, предизвикал катастрофата с шестимата загинали младежи в Симеоновград, излиза на свобода днес в 13.30 ч. Желев бе арестуван за 72 часа с прокурорско постановление за задържане под стража. Окръжна прокуратура Хасково няма да иска постоянна мярка задържане под стража за ученика в димитровградската професионална гимназия по електротехника. Това заяви за Дарик наблюдаващият прокурор Павел Жеков.

Живко ще бъде освободен с мярка „подписка”. „Той вече е дамгосан и достатъчно обществено известен. Смятаме, че семейната му среда и спомена за случилото се гарантират, че той няма да извърши ново престъпление”, каза още обвинителят.

Той обаче допълни, че обвинението срещу Живко остава същото - за предоставяне на кола на лице в пияно състояние, което е довело до смъртта на един или повече хора. Санкцията предвидена в закона е от 5 до 15 години затвор. Дори съдът обаче да признае ученикът за виновен, то той може да получи наказание под минималното, дори условно, поради редица смекчаващи обстоятелства, стана ясно днес.

До момента Живко остава единственият участник в инцидента с повдигнати обвинения, заради изключително тежкото състояние на шофьора Данаил Георгиев. Той е в реанимацията на пловдивска болница, а вчера лекари съобщиха, че започва бавно да се възстановяв.

В разпитите си пред разследващите Живко не се е признал за виновен и заявил, че не е знаел, че приятелят му е пиян.

Пускат от ареста 18годишния Живко дал колата на шофьора от Симеоновград
netinfo

Три дни след катастрофата проговори и третият пътник, който се оказа, че също е бил в колата - 18-годишният Христо. Първоначално полицията го криеше от медиите с мотива, че момчето е подписало декларация да не дава изявления в хода на досъдебното производство, съобщи blitz.bg. Той обаче разказа, че секунди преди катастрофата двамата с Живко молели Данаил да намали скоростта. Младият шофьор обаче не ги послушал и натиснал педала.

Междувременно пред бТВ кметицата на Симеоновград Милена Рангелова се оправда, че не могат да знаят има ли всеки шофьор книжка. Повод за думите й бяха информациите, че Данаил е шофирал години наред преди да вземе официален документ за правоспособност. Преди време той работел във фирма за изкупуване на мляко, където карал камиона със стоката. По думите й за това нещо е трябвало да сигнализира фирмата, в която е работил, или най-малкото да не го наема.

„Като граждани трябва да бъдем по-отговорни към самите себе си, да не допускаме компромиси, които на пръв поглед изглеждат елементарни, а с лед това водят до фатални последици”, призова тя.

Рангелова опроверга и информациите, че Агенция „Пътна инфраструктура” отпуснала милиони за ремонт на пътищата в Симеоновград, които обаче изчезнали. „Парите, които пристигат по сметка на общината всяка година от Агенция „Пътна инфраструктура”, са 8000 лв. С тях държавата участва в споразумителен протокол за поддръжка на 11-метрова пътна инфраструктура, която е в тяхната собственост. Останалите пари се поемат от общината, така че няма как да се получат повече пари по сметка на общината”, заяви тя.