Пръстовият идентификатор в болниците до края на септември
Пръстовият идентификатор в болниците до края на септември / ThinkStock/Getty Images
Пръстовият идентификатор в болниците до края на септември
86269
Пръстовият идентификатор в болниците до края на септември
Пръстовият идентификатор в болниците до края на септември
  • Пръстовият идентификатор в болниците до края на септември
  • Пръстовият идентификатор в болниците до края на септември

Пръстовият идентификатор влиза в болниците най-късно до 25 септември тази година. С идентификация на пръста в лечебните заведения няма да се приемат единствено децата на възраст до 14 години. При тях за вход ще послужат ЕГН-то им, както и пръстите на човека, който ги придружава. Това съобщиха от Здравната каса на семинар, който институцията организира в Пловдив.

Оттам изразиха опасения, че до 3% от пациентите няма да могат да сканират пръстите си по различни причини. Може да имат затруднения и хората, които работят с абразивни материали като например фризьорите. За възрастни пациенти, които не могат да излизат от домовете си, се предвижда възможността да упълномощят лица, които да ги заместват, чекирайки своите пръсти, обясни Мартин Банков, експерт в здравноосигурителната институция и ръководител на проекта за пръстовия идентификатор.

Лекари: Пръстовият отпечатък като вход за болниците - пореден абсурд

"Защо е избран? Първо, защото има изключително висока надеждност, за да се установи физическото присъствие на човека. Това не е преносим носител на електронна идентификация. Не можете да се разделите от пръста си. Само по шпионските филми е възможно някой да ви отреже пръста, да ви го сложи на един скенер и да получи достъп до някакво устройство, информация или каквото и да е било. В системата няма да се съхраняват изображения на пръстови отпечатъци", каза експертът.

Пръстовият отпечатък струва 10 млн. лв. на докторите

"Всеки български гражданин, който желае, ще може да се регистрира и да си изтегли мобилно приложение за своя смарт телефон, на което първо, при всяка регистрация в регистрационната система ще получава съобщение, че е извършена такава регистрация и, че той е автентикирал със своя уникален номер извършена медицинска услуга. След като приключи процесът на одобрение на заплащането на определена дейност, извършена за здравноосигуреното лице в НЗОК, той ще може да получи съобщение за какво дейност каква сума е изплатена", обясни Банков.

Москов: Какво ви притеснява, че се въвежда система за контрол?

На въпрос какво става, ако системата забие, той заяви, че това няма как да се случи.

"Дори да бъде спрян токът, което се случва често, тогава хората ще бъдат вписване в нея само с тяхното ЕГН, ЛНЧ", допълни специалистът.