Проверяват подпочвените води на Кърджали заради водното огледало
Проверяват подпочвените води на Кърджали заради водното огледало / снимка: Дарик-Кърджали

Експертна комисия на МРРБ ще проверява дали се е повишило нивото на подпочвените води в Кърджали вследствие на експлоатацията на водното огледало, заяви областната управителка Иванка Таушанова след среща в строителното министерство. Причината да се предизвика подобна инспекция са зачестилите сигнали за наводнени приземни и избени помещения в Кърджали в близост до хидро-техническото съоръжение. Такъв официален сигнал е получен при губернатора на Кърджали от собственика на стрелбище Иван Коларов, бивш директор на дирекцията на полицията в областния център.

При максимално напълнено водно огледало водата в помещенията на стрелбището, което се намира на около 300 метра от корекцията на Арда, се е покачила на 70-сантиметрова височина. А маркучи, свързани с водна помпа, са опасли помещенията. Така е от лятото на миналата година, откакто заработи водното огледало, оплака се Коларов. Той е подал жалба със снимков материал до ДНСК в София, до кмета на община Кърджали, до РДНСК и до областния управител, в която твърди, че водното огледало е незаконно - няма актове 15 и 16 за него, няма проведен ОВОС, а в същото време функционира.

По тази причина няма и кого да осъдя за нанесени щети в изключително големи размери - липсва реален собственик, каза Коларов. След направено собствено разследване той е убеден, че причината за наводнените помещения е именно водното огледало.

Други новини от Кърджали