Проверяват харч за лекарства, които дори не са били внесени у нас
Проверяват харч за лекарства, които дори не са били внесени у нас / netinfo
НЗОК със 700 000 лв. харч за лекарства, които дори не са били внесени у нас
82723
НЗОК със 700 000 лв. харч за лекарства, които дори не са били внесени у нас
  • НЗОК със 700 000 лв. харч за лекарства, които дори не са били внесени у нас

Здравната каса е похарчила 700 000 лева, за да плати за лекарства, които дори не са били внесени в България. Това стана ясно днес по време на заседание на парламентарната здравна комисия, което приключи в късния следобед. Информацията изнесе здравният министър д-р Петър Москов и уточни, че става въпрос за сума от тазгодишния бюджет на касата. По случая вече тече проверка.

След като нашите здравни власти се обърнали към фирмите за лекарства, за да поискат отстъпка от цената на медикаментите, за които здравната каса плаща, фирмите отговорили, че някои от медикаментите изобщо не са внасяни в нашата страна. Така се получила разлика от 700 000 лева, между медикаментите, които са били на българския пазар, и разходите, които здравната каса е отчела. Според здравния министър д-р Петър Москов случаят не е свързан с паралелен внос на лекарства.

„Тук не става въпрос за паралелен внос. Става въпрос за откровена измама. Става въпрос с невъзможността по начина, по който функционираше касата досега да регистрира, да отчита по електронен път първо, моето присъствие като пациент, когато получавам определен медикамент; второ, този медикамент защо е изписан, от кого е изписан и така нататък. Един протокол..., аптеката го пуска нагоре, даден медикаментът на пациента еди-кой си. Тоест няма нищо общо с паралелния износ", каза Москов. Той увери, оперативното ръководство на касата работи и идентифицира всеки един от тези случаи. Крайният резултат ще бъде публично оповестен и съответно ще бъде сезиран и всеки един от правозащитните органи, обеща министърът.

Москов уточни, че става въпрос за средства от тазгодишния бюджет на касата, но не се ангажира със срок, в който проверката ще приключи.