/ БГНЕС

Четирите басейнови дирекции проверяват съоръженията и проводимостта на реки и водни басейни на територията на страната, които попадат в обхвата на отговорностите им, съобщиха от МОСВ.

Проверките, включително на място, се извършват от експерти от дирекциите “Източнобеломорски район“, „Дунавски район”, “Черноморски район“ и “Западнобеломорски район”.

Прокуратурата разследва замърсяване на водите на река Бели Лом

Активните действия от страна басейновите дирекции, включително прилагането на единен координиран подход, са предприети по разпореждане на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова и започнаха в средата на месеца.

Целта им е идентифициране на потенциалните места, при които е необходимо да се предприемат действия, с оглед отговорните звена да предприемат превантивни мерки за предотвратяване на сериозни последствия от обилни валежи и настъпили аварийни ситуации.

След приключване на проверките, фокусът ще е насочен към последващия контрол, с който да се установи дали компетентните отговорни звена са изпълнили вече дадените от Басейновите дирекции предписания.

В рамките на настоящите проверки е изискана и информация от общините за констатирани участъци с нарушена проводимост в съответната община. Анализират се и мерките, които се предприемат за осигуряване на проводимост на тези участъци от речните легла.

При установяване на стари неизпълнени предписания ще бъдат прилагани административно-наказателни действия.

Министерството на околната среда и водите обяви за защитена зона „Камчия“

В момента се извършват проверки и с междуведомствени комисии на Областните управители за осигуряване на проводимостта на речните легла, преминаващи извън регулационните граници на населените места. Издават се предписания за установени проблемни участъци по тях, в териториалния обхват на дирекциите.

Събраната информация ще бъде анализирана и ще се предприемат действия съобразно компетентностите на басейновите дирекции по Закона за водите. Ще бъдат уведомени институциите, които имат отношение към проблемите, свързани с проводимостта на реките.