Протестиращите срещу монополите очакват нови бунтове след изборите
Протестиращите срещу монополите очакват нови бунтове след изборите / снимка: БГНЕС, архив

„При тези правила нямаме амбиции да участваме в избори. Искаме да се променят правилата, но това не се случва. Иначе продължаваме с инициативите срещу монополите и политическата класа. Не сме като Кристиян Коев. Той вероятно ще приключи като Ангел Славчев, който беше в партията на Бареков. Когато човек няма ясна и категорична позиция, бързо се превръща в политически труп", категоричен е Янко Петров, който е едно от лицата на протестите срещу монополите, които достигнаха своя пик през февруари 2013 г.

Флейтистът Кристиян Коев се оттегли от листата на ДПС в София заради планирани ангажименти, но остава да работи за партията и не изключва един ден да се кандидатира за народен представител. На миналите избори той се яви от листата на "Средна европейска класа", но партията не успя да мине дори 1%, припомня „24 часа".

Янко Петров, Дончо Дудев и Йоанна Иванова станаха известни с инициативите против шистовия газ и високите сметки за ток още през 2012 г. и логично се превърнаха във водачи на социалния бунт, който доведе до оставка на правителството на ГЕРБ. Тогава
най-известните протестиращи бяха групата на тримата, в която беше и Ангел Славчев, бивш зам.-председател на "България без цензура", Кристиян Коев-Златната флейта, Янаки Ганчев от движение "Орлов мост" и много други, сред които Мишо Шамара, който мисли да се установи в Америка. След оставката на ГЕРБ повечето протестиращи срещу монополите тръгнаха в различни посоки, а много от тях участваха в листи на партии на предсрочния вот.

Тогава Янко Петров, Дончо Дудев, Йоанна Иванова и Ангел Славчев се включиха в изборите от листата на движение "Гражданска инициатива". Резултатът им беше около 0,5 процента и след това те отчетоха явяването на предсрочните избори през 2013-а като грешка. Днес нямат политически амбиции. За разлика от останалите свои "колеги" от протестите срещу монополите, се включиха активно в шествията срещу правителството на Орешарски. Продължават борбата с монополите.

Групата около Дудев, Петров и Йоанна Иванова също предрича социално недоволство след вота през октомври.