/ БГНЕС
Протестиращи поискаха абсолютна забрана за строителство в защитени територии
100448
Протестиращи поискаха абсолютна забрана за строителство в защитени територии
  • Протестиращи поискаха абсолютна забрана за строителство в защитени територии
Абсолютна забрана за строителство в защитени територии, както и оставката на екоминистъра Нено Димов са част от исканията, които събраха протестиращи тази вечер пред сградата на Министерския съвет.
 
В събитието в социалните мрежи организаторите уточняват, че не са част от политически партии. Протест под същия надслов - "Бунт в защита на природата", се организира и в Пловдив.

ДНСК спря строежа на Алепу, инвеститорът на Градина се оттегли (СНИМКИ)

протест еколози
БГНЕС

протест еколози
БГНЕС

Началният час на протеста в София бе 18.30. Лорета Тодорова, един от организаторите, обобщи исканията на протестиращите: "Искаме абсолютна забрана на строителството върху защитени зони както на морето, така и в планината. Пълна проверка на устройствените планове и издадените разрешителни за строеж и публичното им обявяване, както и на длъжностните лица, позволили това да се случи; незабавно изпълнение на всички ангажименти по Натура 2000, които се отлагат от много време и за които имаме срок от два месеца от ЕС; отнемане на концесиите и нови конкурси при прозрачни условия и условия за устойчив туризъм, както и рекултивация на засегнатите площи".

Направиха проверка по сигнал за строителни дейности до къмпинг „Градина“

протест еколози
БГНЕС

протест еколози
БГНЕС

На организаторите на протеста предстои да се обединят в гражданско сдружение. Идеята е хората да бъдат активизирани и да повярват, че самите те могат да участват във взимането на важните решения, обявиха още организаторите на тазвечерния протест.

Ето какво показа проверката за унищожените дюни в „Смокиня“