/ iStock/Getty Images
Решение за затваряне на селото ще се вземе късно тази вечер
Десетки жители излязоха на протест в Буковлък заради разногласията между институциите, предава NOVA. До това напрежение се стигна заради това, че тази сутрин от Националния оперативен щаб обявиха, че карантина за плевенското село няма да има.

Решават дали село Буковлък да бъде поставено под карантина за 14 дни

Решение за затваряне обаче можели да вземат Областният щаб и местното РЗИ
. Затова се стигна и до противоречие между местните и кмета на селото, който поиска карантинирането му. Според щаба броят на заболелите е малък - само четири и не налага затваряне на населеното място.

„В село Буковлък са около 4000 души население и четирима заразени с коронавирус. Това е твърде малка бройка за налагане на карантина на цялото село. На местно ниво могат да вземат такова решение. Дали сме указания да се разшири търсенето на заразени и контактни лица там", уточни ген. Мутафчийски по време на редовния брифинг.

Поставят Буковлък под карантина за две седмици

„Разногласието между институциите води до напрежение. Няма никакво взаимодействие. Сега ми казаха, че нашето РЗИ може да затвори. Отделно кметът на града може да вземи по-тежки мерки от щаба, ако прецени. Но, всеки бяга от отговорност", каза кметът на селото Росен Русанов.

Ситуацията в Буковлък вече е спокойна. В ромската махала има засилено полицейско присъствие. А решение за затваряне на селото ще се вземе късно тази вечер, след като излязат пробите, които вчера са взети от близки до четирите заразени в селото.
nova.bg