Огнище на коронавирус е регистрирано в шивашка фирма с 900 служители в Плевен. Всички те са в принудителен отпуск, съобщи NOVA.

След  две положителни проби на служители в предприятието,  здравните власти са препоръчали затваряне на само един цех, но превантивно собствениците са решили да карантинират цялото предприятие.

COVID-19 отне още два живота, 51 нови заразени

Кметът на град Георг Спартански обясни, че към този момент са регистрирани пет положителни проби за COVID-19 на служители от цеха. Вчера са изследвани още 33-ма души. „Вероятно предстоят тежки и важни решения за града“, коментира Спартански.

„Има данни за една работничка, която е развила заболяване на белите дробове, вероятно пневмония. Това се е случило в началото на април. От 8 април  не е на работа. При тестване дала положителен тест за коронавирус. След това са направени още 20 или 30 теста, от които има още 4 положителни. От вчера има взети още 33 проби. Фабриката е затворена, въпреки че огнището е открито в цех със 100 работнички. Затварянето е превантивно до 4 май“, обясни още кметът на Плевен.

Трима души нарушиха карантината си в Плевенско

Малко по-късно по време на брифинга на Националния оперативен щаб стана ясно, че общо 19 са новите заразени в Плевен. Основната част от тях са именно от това шивашко предприятие. 

"Основната част новозаразени в Плевен са от едно шивашко предприятие в Мизия", потвърди генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

"Предприятието е с над 1000 работници. На 15 април по повод оплаквания е приета в болница една от жените. След това тест се установяват двама членове на семейството й, които са положителни. След това намерихме и нейни колеги. На 19 април са изследвани 12 проби от работещи, от които 4 са били положителни. Затова е разширено тестването. От 33 проби на контактни лица, 19 са положителни. Всички те са положителни са безсимптомни, с изключение на един техник. Днес ще изследваме целия цех, но за останалите цехове на фирмата ще организираме до края на седмицата представително проучване на поне 10-15% на останалите служители. Това не налага някакви специални мерки за целия град. По решение на ръководството на предприятието е въведено 14-дневно прекъсване на работата в него.", поясни доц. Ангел Кунчев.
nova.bg