Ще забрани ли държавата рекламата на хазарта в медиите и има ли риск промените да увеличат нелегалния бизнес и залози? Темата коментираха президентът на Българската федерация по волейбол Любо Ганев и журналистът от „24 часа“ Самуил Огнянов в „Здравей, България“.

Огнянов каза, че в Италия, след пълната забрана, данни на медиите показват, че 75% от залозите са направени през нелицензирани сайтове. Той допълни, че по този начин страната не прибира данъци и такси от тези сайтове, губи 1 млрд. евро годишно, не може да окаже контрол, а потребителите не са защитени от закона.

За Германия журналистът обясни, че 50% от залозите са в нелицензирани сайтове, а там забраната е в сила в часовете от 6.00 до 21.00.

Огнянов запита защо точно в този момент се прави такава светкавична промяна и посочи, че никой не е дал обяснение за това. „Може да се предположи, че това е натиск върху медиите през тяхната финансова стабилност. Когато ги лишаваш от законен източник на доходи, ти ги правиш слаби, а когато ги правиш слаби, даваш възможност на държавата да влияе върху тях“, смята той.

„Надявам се депутатите да разберат ефекта от това, което ще направят с промените в закона за хазарта. Някой, облечен във власт, иска да нанесе удар по свободата на медиите. Имат още един ден за размисъл. Със забрани не става", кометира още журналистът.

Той напомни, че социалните мрежи, към които ще се насочи рекламата, не са медии по нашето законодателство, а младите хора, които депутатите искат да „предпазят”, са точно там.

Според Ганев, ако се намалят приходите от реклама, ще бъдат намалени и дейностите в спорта. Той посочи, че парите за ресорното министерство идват от Спортния тотализатор. Ако рекламата на хазартни игри бъде забранена (тъй като това също е сайт за залагания), тези пари няма да влязат в спортните дейности. Ганев посочи, че хазартните компании подпомагат почти всеки спорт. Той поясни, че държавата трябва да помисли първо как би компенсирала засегнатите от ограниченията. Спортистът изрази съгласие с тезата, че медиите ще бъдат потърпевши.

Хазартните оператори дават повече пари за спорт от държавата. 80 млн. лв. е бюджетът на държавата за спорт. Хазартните компании отделят в пъти повече. Ако законопроектът бъде приет обаче, вече няма да могат да ги дават. Ще бъдат отрязани социалните разходи. А пари за спорт означава по-здрава нация и по-малко пари за здравеопазване”, каза Ганев.

„Нова Броудкастинг Груп” и „Нет инфо” също излязоха с позиции за готвените законови промени.

„Алармираме, че приемането на Законопроекта в подобни безпрецедентно съкратени срокове и без обсъждане със заинтересованите страни, може сериозно да застраши икономическата независимост на медиите. Законопроектът съществено ще влияе върху нас, тъй като забранява изцяло рекламата на цял икономически сектор. Непредвиденото и в средата на годината намаление на приходите от реклама, ще застраши програмната схема на телевизията, включително може да ограничи достъпа на зрителите до значими спортни събития”, гласи позицията на Нова Броудкастинг Груп.

Нова Броудкастинг Груп: Приемането на Закона за хазарта ще застраши икономическата независимост на медиите

„Към настоящия момент „Нова Броудкастинг Груп" ЕООД (Нова) е планирала изцяло и е сключила договорите си с независимите продуценти за производство на предавания и сериали, закупила е права за излъчване на спортни първенства, гарантирала е производството и излъчването на събития от обществен интерес. Настояваме да бъде направена оценка на въздействието от Законопроекта и да се прецени доколко забраната за реклама на хазарт ще доведе до намаляване на броя на играещите и съответно - до реални ползи от това. Вярваме и се надяваме, че ще намерите най-правилното решение на проблема с хазартните зависимости, без с това да се застрашава икономическата стабилност на медиите, особено в навечерието на предсрочни парламентарни избори и избори за Европейски парламент. Подобен безпрецедентен ход ще създаде сериозно съмнение в предвидимостта на Българската инвестиционна среда на прага на приемането на страната ни в еврозоната”, се казва още в позицията на Нова Броудкастинг Груп.

Позиция на „Нет Инфо“: Големите губещи от забраната за реклама на хазарт ще бъдат електронните медии и сайтове

"Няма как да не отбележим пълната липса на диалог със заинтересованите страни при приемането на текстове, които ще окажат значителен негативен ефект върху дигиталните медии, регистрирани в България. Ежегодната статистика показва, че най-голямата част от вложенията на рекламодателите на българския пазар за дигитална реклама традиционно се насочват към социалните мрежи - Facebook, Instagram, LinkedIn, Viber и др., които не подлежат на законова регулация в България. В този смисъл големите губещи от пълната забрана за реклама на хазартни игри, ще бъдат българските електронни медии и сайтове. На практика рекламните бюджети на хазартните оператори няма да изчезнат, а ще бъдат преразпределени и изцяло насочени към други играчи на дигиталния пазар - социални медии, чуждестранни сайтове, анонимни сайтове и т.н.", се казва в позицията на Нет инфо.

"Ексклузивното спортно съдържание, което достига до аудиторията на Нет инфо напълно безплатно, изисква огромни инвестиции, които Групата прави и чиято възвращаемост ще бъде силно ограничена от забраната, въвеждана със Законопроекта. Нещо повече - промените в средата на годината, ще осуетят изпълнението на вече поети ангажименти по лицензионни и рекламни договори.
Не подкрепяме извършването на законови промени със съществен икономически ефект върху медиите в ключов момент за българското общество - малко повече от един месец преди провеждането на европейски и парламентарни избори", добавят от компанията.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA