/ ThinkStock/Getty Images
Прокурор, действащ селски кмет и служители в държавните администрации са наематели на общински жилища в Стара Загора. На това се натъкнали от Временната комисия към Общинския съвет, които извършват проверка на социалните жилища в града вече четвърти месец.

Сред най-честите нарушения са неплащане на наемите, настаняване на хора, които работят или живеят в чужбина, прехвърляне на общинско жилище на роднини, лошо стопанисване на собствеността.

До момента от комисията са издали повече от 50 предписания за освобождаване на жилищата на неправомерно настанени в тях лица, заповедите на общината са над 20.

Според председателя на комисията Янко Янков, до тези груби нарушения се е стигнало заради некомпетентното и непрофесионално отношение на общинските чиновници. Надявам се, че ще има наказани или уволнени, защото те са нанесли щети за хиляди левове на общината, обясни той.  

 „Установихме, че има хора, които не са си плащали наемите близо половин година. Има настанен действащ селски кмет, който живее на село, а държи общинско жилище, има служители в държавни администрации с висок годишен доход, които също обитават общински жилища и плащат ниски наеми", посочи още Янков.
 
Ще бъде изготвен цялостен доклад и ще бъдат предложени за наказание и общинските служители, които през годините са се отнасяли непрофесионално към задълженията си.