Прокуратурата в Силистра скочи срещу Цветанов заради „Каналджиите”
Прокуратурата в Силистра скочи срещу Цветанов заради „Каналджиите” / DarikNews. bg
Окръжният прокурор на Силистра скочи срещу Цветанов заради „Каналджиите"
32047
Окръжният прокурор на Силистра скочи срещу Цветанов заради „Каналджиите"
  • Окръжният прокурор на Силистра скочи срещу Цветанов заради „Каналджиите"

Окръжният прокурор на Силистра Димитър Чолаков протестира срещу прибързаното оповестяване от МВР на информация по случай, по който прокуратурата работела от два месеца. Повод за недоволството на прокурора стана обявената тази сутрин от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов информация за операция „Каналджиите".

Цветанов обяви малко след 7.30 за тази операция, но Чолаков каза, че наблюдаващите прокурори не са били уведомени за обстановката и добави, че липсва стиковка между полицията и прокуратурата.

От два месеца се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител за документни престъпления, свързани с регистрацията на МПС от страни от ЕС. Работата по делото е довела до днешната реализация на операцията, за която е поискано разрешение от наблюдаващия прокурор Стефка Ганчева, но тя не е уведомена за резултатите, подчерта Теодор Желев, говорител на Окръжната прокуратура в Силистра.

„Не е докладвано още на наблюдаващите прокурори фактическата обстановка и тяхното мнение е, че повече информация не може да се изнася в медийното пространство". Липсва стиковка между полиция и прокуратура и това не е единствен случай, заяви окръжният прокурор Димитър Чолаков и допълни: „Ако сега главният прокурор ми поиска информация, нищо не мога да му кажа. Това не е първият случай, в който полицията не ни информира. Не мога да си го обясня".

От прокуратурата определиха опитите за нелегален трафик на автомобили през българо-румънската граница при Силистра като опит за Ренесас, предизвикан от социално-икономическите условия и припомниха, че последният канал за внасяне на крадени автомобили от ЕС в региона беше разбит през 90-те години на миналия век.

При операцията „Каналджиите" в Силистра са задържани петима българи и двама румънци. Те са свързани с нелегален внос на моторни превозни средства от страни от ЕС. Тарторът на групата е Иво Заспалия от Силистра. Той е осъждан във Франция и Унгария. Останалите задържани са Наско Бомбата, Краси Парцала, Валери и Бисер. Четиримата не са криминално проявени. При акцията са арестувани и двама румънски граждани.