Районна прокуратура – Самоков, Териториално отделение – Ихтиман, разследва незаконно превозване на мигранти по магистрала „Тракия“, съобщиха от пресцентъра на районната прокуратура.

След 09:00 ч. днес е получен сигнал в Областната дирекция на МВР в София за изоставен микробус на автомагистрала „Тракия“ в района на град Костенец в посока към столицата.

На място е изпратен автопатрул, като полицейските служители са разбили вратата на превозното средство. В него са установени 28 чуждестранни граждани без документи за самоличност. 

Изоставени в бус на „Тракия“: Откриха десетки нелегални мигранти

Към местопроизшествието са изпратени медицински екипи. 18 от мигрантите са транспортирани до болнични заведения в София и Пазарджик за оказване на лекарска помощ, с оглед влошеното им здравословно състояние. След извършен преглед част от тях са освободени.

От Центъра за спешна медицинска помощ - София, съобщиха за БТА, че в болница „Св. Анна“ са настанени трима души, както и в болница „Пирогов“. По двама души са настанени в ИСУЛ, МВР-болница, Военно медицинска академия и УМБАЛ „Александровска“. Четирима са приети в лечебно заведение в Пазарджик.

По същото време тази сутрин в близост до местопроизшествието на автомагистрала „Тракия“е установен и лек автомобил, марка „Рено“, превозващ други четиринадесет души без документи за самоличност. Водачът на превозното средство – гражданин на Италия, е задържан място.

Продължават активни действия по разследването по двете досъдебни производства. След разпити пред съдия мигрантите ще бъдат предадени на дирекция „Миграция“ към МВР.