Петима души са били задържани първоначално за нападението във филиала на Спешна помощ в Самоков. Впоследствие в ареста са оставени двама родственици на починалия мъж, на 30 и 32 години, съобщиха от МВР. На местопроизшествието е извършен оглед и по случая е образувано досъдебно производство.

Събраните доказателства са докладвани своевременно в прокуратурата, като в рамките на днешния ден се очаква на двамата мъже да бъдат повдигнати обвинения.

Близки на починал мъж нападнаха медици от Спешния център в Самоков

Районна прокуратура – Самоков е уведомена за образувано досъдебно производство за причиняване на телесна повреда на медицински специалист.
Очакват се медицински документи за пострадалото лице, изготвени от специалисти във Военномедицинска академия, съобщиха от държавното обвинение.

Дежурният прокурор в Районна прокуратура – Самоков е анализирал материалите по делото, с оглед преценка за правната квалификация на деянието и привличането на извършителите му в качеството на обвиняеми. За срок до 24 часа по Закона за МВР са задържани 2 лица.
      
Окръжна прокуратура – София изяснява причината за смъртта на пациента, станала повод за нападение над лекаря от ФСМП - Самоков.

Към момента обстановката в града е спокойна. Полицейското присъствие остава засилено.

Kъм 19.20 часа снощи в РУ-Самоков постъпил сигнал от фелдшер във Филиала за спешна медицинска помощ в града, че са били нападнати от група хора. Незабавно на място са изпратени полицейски екипи. По първоначални данни е установено, че около 17.30 часа мъж е бил доведен от неговите близки в тежко здравословно състояние.

Въпреки усилията на медицинския екип пациентът е починал. Вследствие на това пред спешния кабинет се събрала тълпа, която разбила вратата. При опита за саморазправа докторът бил ударен неколкократно, а апаратурата -  разхвърляна. Медицинските специалисти се затворили в стая за отдих, последвали нови опити за взломяване на врати. С оглед своевременното овладяване на ситуацията и недопускане ескалиране на напрежението са мобилизирани всички сили на РУ-Самоков, придадени са и допълнителни екипи от жандармерията и съседни районни управления.

Позициите на медиците и близките на починалия пациент в Самоков


Междувременно съпругата на починалия мъж заяви, че ще съди лекарите. “Започнаха да ни бутат и да ни гонят, за да излезем навън. В един момент нямаше никой при него. Той остана сам с апаратурата. Никаво внимание не му обърнаха в “Бърза помощ”. Поисках да го закараме в София, не ни дадоха”, разказа Маргарита.

Жената заяви, че синовете й нямат общо с побоя, тъй като те самите не са били в добро физическо състояние, след като научили за смъртта на баща им. “Нападението беше от мен, не от синовете ми. Аз хванах доктора да го бия, а той се затвори в стаята”, заяви жената.

Петрова обяви думите на лекарите, че съпругът й имал придружаващи заболявания, за “лъжа” и каза, че ще ги съди.

Двамата й синове са задържани. Според една от снахите на Маргарита, обаче, няма причина за това. “Няма за какво да е задържан съпругът ми. Нямаше бой, само паника. Това е някаква грешка”, каза жената. “Не са удряли докторите, те само попитаха какво става вътре”, поясни тя и отрече да са чупили апаратура.