Петима са задържани за 72 часа, а двама се издирват по разследването на прокуратурата, ДАНС и МВР за измами със средства от еврофондове, обяви на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Привлечени като обвиняеми са осем лица.

Не е ясно още какви мерки за неотклонение ще поиска прокуратурата от съда да им бъдат наложени и на кои лица.

Единият от издирваните - жена, се намира в Турция, а другият е в страна от ЕС.

Пет града „на прицел“ за измами със средства от европейски фондове

Проверяват се и служители на ДФ "Земеделие", участвали в процедурите по отпускане на средства, за това дали са съдействали за измамите или са имали нерегламентирани взаимоотношения с лицата.
 
Става въпрос за програмите, касаещи развитието на селските райони и конверсия на лозя в период около 2015 г. до 2018 г. По програмата за селските райони са поискани и одобрени 11,5 млн. лв от ДФ "Земеделие", а по другата над 7 млн. лв.
 
Фирмите, кандидатствали по програмите, формално не са били свързани с реалните собственици, но те са роднини, служители, деца на служители свързани с "бизнес империята Карнобат".

Реалните пълномощници са роднини на собствениците на бизнес империята или приближени лица.

БГНЕС

По проверката на къщите за гости Гешев заяви, че тя се извършва от прокуратурата и не е съвместно с ДФ "Земеделие". Част от нейния предмет е и проверка на длъжностни лица, имащи отношение към казуса, сред които и министър Румен Порожанов, в качеството му на бивш директор на ДФЗ и на министър.
 
За проверките по "Апартаментгейт" прокурор Гешев обясни, че се работи активно, но не са приключили все още. И допълни, че обемът на проверките е голям, което ангажира голям човешки и технически ресурс, но "се работи на върха на възможностите", за да се достигне до конкретен резултат, който да бъде оповестен. По думите му се проверяват доста случаи.
 
Той каза още, че предстои Ветко Арабаджиев да бъде екстрадиран у нас от Испания в следващите дни. За Маринела Арабаджиева обаче процедурата за екстрадиция все още не е приключила, като са били поискания и изпратени допълнителна информация. За двамата имало и втора прецизирана Европейска заповед за арест, в която е бил разширен кръга на обвиненията, за които се иска екстрадицията им.

БГНЕС

Зам.-главният прокурор Иван Гешев взе отношение и по твърденията за неправомерни действия на прокурор Ангел Кънев във връзка с извършваните персонални данъчни ревизии на обвиняемия Миню Стайков и членове на неговото семейство; за упражняване на психологически натиск върху друг обвиняем, с цел даване на лъжливи показания; за свързаност и близки отношения с лица и търговски дружества конкурентни на неговия бизнес.

По думите на Гешев няма нарушения от страна на прокурор Кънев, проверка е била извършена и от главния прокурор Сотир Цацаров.
БТА