/ ThinkStock/Getty Images
Става дума за търговци на дребно, както и заведения за обществено хранене
Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска предприемането на спешни мерки от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) по предотвратяването на нарушения при предлагането на храни и хранителни продукти в обектите за търговия на дребно и заведения за обществено хранене, предвид въведеното извънредно положение от 13 март. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.
 
38 проверени аптеки в София, 12 от тях са със съставени актове

След получената справка за работата на инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при Областните дирекции по безопасност на храните на територията на цялата страна, с оглед увеличаващите се случаи на потвърдени случаи на пациенти с коронавирус и в защита на обществения интерес, прокурор от ВАП препоръча на изпълнителния директор на БАБХ да предприеме допълнителни действия по засилване на контрола по изпълнение на разпоредбите в Закона за храните и с противоепидемиологични мерки, установени със заповеди на министъра на здравеопазването в рамките на извънредното положение.

Законодателството дава възможност на БАБХ при поява на нова болест или риск за здравето да актуализира ефективното извършване на официален контрол върху храните.
 
ВАП е изискала от изпълнителния директор на БАБХ незабавно да бъде информирана за взетото от него решение.