Прокуратурата повдигна две обвинения срещу убиеца на ученичка в Сливен
Прокуратурата повдигна две обвинения срещу убиеца на ученичка в Сливен / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Прокуратурата в Сливен е повдигнала обвинения за убийство и опит за убийство на 28-годишния мъж, който уби с нож 15-годишно момиче и се опита да се самоубие. Това съобщи говорителят на Окръжната прокуратура Руси Русев.

Каква е основната версия за трагедията в сливенската гимназия

Първото обвинение е за убийство с особена жестокост, а второто - за опит за убийство на повече от един човек.

В момента обвиняемият е със наложена 72-часова мярка „задържане под стража”, като се намира в болница и се охранява от служители на следствения арест. След изтичането й - в понеделник или вторник, ще бъде поискана най-тежката - постоянна мярка за задържане под стража.

Убиха момиче в гимназия в Сливен, трима са ранени

Обвиняемият се е самопрострелял с газово оръжие, има рана в небцето и според прокурора има опасност газовете да са достигнали белия му дроб. Затова е необходимо мъжът да остане в болница, докато състоянието му се подобри.

Трагедията се разигра вчера по обед в 12-о училище в Сливен, в което се помещава и Професионалната гимназия по икономика.

Психолози ще помагат в училището на трагедията в Сливен

В същото време от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) потвърдиха, че повече от осем психолози ще работят с учениците от Професионалната гимназия в Сливен. 

Решението за това е било взето днес на междуведомствена среща по Координационния механизъм за насилие в РИО-Сливен, каза Ева Жечева - председател на ДАЗД. На срещата са били набелязани краткосрочни мерки за работа и оказване на психологическа подкрепа на децата, както и за повишаване на сигурността в учебните заведения.

Психолозите ще работят интензивно с учениците в началото на седмицата. Взето е и решение за осигуряване на охрана и полицейско присъствие в района на училището.

Източник: БТА