Прокуратурата и МВР да разследват унищожението на дюните край Несебър
Прокуратурата и МВР да разследват унищожението на дюните край Несебър / Sofia Photo Agency, архив

Прокуратурата и МВР да разследват унищожението на дюните край Несебър, настояват от „Движение България на гражданите”.

“Движение България на гражданите” е силно обезпокоено от поредните разкрития за тежки злоупотреби в Министерството на земеделието и храните. Този път ръководеното от Мирослав Найденов министерство е ощетило държавата с най-малко 3,5 млн. лева и с помощта на приближени до управляващите фирми е нанесло непоправими щети на природни забележителности, каквито са дюните край Несебър”, съобщават от партията. Унищожените дюни са включени в защитената зона към “Натура 2000” и превръщането им в строителна площадка е директно погазване на закона, което подлежи на наказание.

„През последните дни станахме свидетели на опитите на управляващите с неясни обяснения и прехвърляне на отговорност да отклонят вниманието от поредния корупционен скандал”, заявяват от партията.

„В "Движение България на гражданите" сме решени да не позволим и този път престъпните действия на висши държавни чиновници да останат ненаказани и затова настояваме прокуратурата и МВР да започнат незабавно разследване на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и неговата заместничка Светлана Боянова, които с действията и бездействията си са допуснали реализирането на престъпната схема. Двамата висши чиновници незабавно да бъдат отстранени от длъжност, за да се избегне риск от възпрепятстване на разследването. Пълна проверка на фирмите и техните притежатели, чиито имена са забъркани в престъпната схема. Ако исканията ни не бъдат изпълнени в максимално кратък срок, ще считаме, че над Найденов и Боянова има разпънат политически чадър, а престъпното им поведение е протектирано лично от министър-председателя”, категорични са от „България на гражданите”.

От партията на Кунева заявяват още, че не приемат нито едно от оправданията на премиера Бойко Борисов, министър Мирослав Найденов и заместник-министър Светлана Боянова, които са чули през последните дни: „За нас сделката с купуването и унищожаването на дюните край Несебър в навечерието на новогодишните празници носи корупционен заряд и няма как да бъде извършена без знанието и разрешението на висши политически фактори”.