Проф. Стефанов: ГОРД ще се превърне в голяма партия
Проф. Стефанов: ГОРД ще се превърне в голяма партия / снимка: БГНЕС, архив
Проф. Стефанов: Тиражирането на хора със силиконови мозъци е проблем за държавата ни
52695
Проф. Стефанов: Тиражирането на хора със силиконови мозъци е проблем за държавата ни
  • Проф. Стефанов: Тиражирането на хора със силиконови мозъци е проблем за държавата ни

Новоучредената формация ГОРД - „Гражданско обединение за реална демокрация”, ще се превърне в голяма партия, колкото и днес това да изглежда невъзможно. Това обяви в интервю за „Дарик кафе” един от учредителите на ГОРД литературоведът проф. Валери Стефанов. Той прогнозира, че обединението ще участва реално във властта. Като личен мотив да се включи в политиката проф. Стефанов посочи маргинализацията на интелигентните хора в България, както и парадокса, според който нацията произвеждала плебеи, но не и елити.

Проф. Стефанов призна, че мнозина са били изненадани от решението му да се включи в ГОРД с лидер Слави Бинев, но посочи, че ако не в политиката, иска да участва в дебата за настоящето и бъдещето на България. „Ако все още имаме самосъзнание на граждани, а не самосъзнание на руски мужици, които лежат на печката и псуват помешчиците, трябва да участваме по различен начин в разбирането на действителността, в която живеем и в нейната реална промяна”, коментира той.

Мотивът му - нацията усърдно произвеждала плебеи, но не и елити

Литературоведът призна, че онова което би могло да го демотивира са многобройните примери на провалени интелектуални, които или са се провалили или са се разочаровали от стила и вкуса на политиката. „Другото, което вече ме мотивира е маргинализацията на интелигентните хора в България - на хора, които имат ум в главата си и са склонни да го инвестират в някаква кауза”, допълни проф. Валери Стефанов.

По думите му „има един огромен парадокс, който пречи на нацията да се развива - тя усърдно произвежда плебеи, но не произвежда елити”. А без елити според него няма просперитет на нацията.

„Усиленото тиражиране на хора със силиконови мозъци е огромен проблем за тази държава - това беше и мотивацията за моето присъствие на учредяването на ГОРД. Без човешка инфраструктура, без знаещи и можещи хора, подготвени да отговорят на огромните предизвикателства на един динамично променящ се свят, няма как да се случи бъдещето на България”, аргументира се един от учредителите на ГОРД.

Плюс: Слави Бинев говорел за кризата на „кризисен език”

Проф. Стефанов призна, че личността на Слави Бинев, който е лидер на ГОРД е противоречиво приемана в обществото, но изрази надежда новоучреденото сдружение да не се свързва основно с една фигура.

„Постепенно обединението ГОРД и „Консервативната партия движение на успеха” (бел. ред. планиран проект, огласен от Слави Бинев като „КПД на успеха”) ще оформят свое политическо лице, което ще се базира не само на персонажи, но и на идеи и тези за водене на политика. Така че аз се надявам, че преценката за ГОРД ще минава през редица други фактори, а не само през една или друга биография”, коментира проф. Валери Стефанов.

Той подчерта обаче ролята на евродепутата. „Слави Бинев в момента притежава нещо, което е изключително важно - той говори за кризата на кризисен език, на силно емоционален и ангажиран език. Мисля, че българската криза трябва да бъде обсъждана точно на такъв език и всяко мърморене около кризата и всяко заобикаляне на огромните проблеми на кризата, всъщност не води до нищо”, обясни проф. Стефанов.

Политиката ни била като стар Трабант с надпис „Демокрация”

Проф. Стефанов прогнозира реформиране на политическото пространство в следващата една година до изборите. „Днес всичко изглежда много замряло, но съм убеден, че дотогава ще се случат много нещо първо по отношение на образа на управляващите и второ - по отношение на утвърждаването на нови поне две-три формации”, коментира още той.

Според него трябва да се преобърне модела на политическо мислене, защото българската политика е анахронична, остаряла като идеен дизайн. „Тя е като Трабант или Москвич, на който пише „Демокрация”, но вътре в нея движат сили, които са много амортизирани и стари”, обясни образно литературоведът. Затова и според него ни била нужна политика на вожда и лидера, а политика на едно колективно мислене, което да решава проблеми.

„Мисля, че ГОРД ще се превърне в голяма партия, колкото и днес това да изглежда на пръв поглед невъзможно. Убеден съм, че това ще се случи и ГОРД ще участва в едно управление не просто като дребния съдружник, а като политически субект със свое място в политическия живот”, смята още Валери Стефанов.

Политиците били клишета, речта на Борисов - семпъл алгоритъм

Това, което не съм готов да понеса и платя е тежката унификация да бъдеш политик, призна обаче професорът. Той допълни, че българските политици са унифицирани марионетки, те са клишета. „Виждате, че много бързо се научават да говорят едно и също - не можеш да различиш кой говори”, обясни още той. Според него това бил общият политически сленг на безличието.

По повод начина на говорене на премиера проф. Валери Стефанов коментира, че Бойко Борисов използва импулсивна и емоционална реч и улавя реакции. „Той обаче говори с популистки клишета - неговата реч може лесно да бъде типологизирана, започва с „ние така…, а предишните така…”. Тя е със семпъл алгоритъм - изглежда атрактивна, но всъщност не е”, обясни още професорът.

Битката за името ГОРД - първа стъпка в битката за идентичност

Валери Стефанов отказа да коментира по същество новината, че сдружение „Гражданско обединение за реформи в държавата” ще търси правата си в съда, заради създаването на ръководеното от Слави Бинев друго сдружение със същата абревиатура - ГОРД . „Когато влизаш в политическия живот, всякакви ходове и трикове са възможни, за да ти отнемат идентичността. Така, че това го приемам като първа семпла стъпка в борбата срещу идентичността на това сдружение”, обясни проф. Стефанов.

Запитан ГОРД  реплика ли е на ГЕРБ проф. Стефанов каза: „Може и така да се приеме. Нека и така да се приеме!”.

Питаха ме дали ГОРД не е прекалено надменно и суетно, аз казвам „горделивостта” е суетата и тя е заклеймена от християнската църква, а „гордостта” е смелост и готовност да бъдеш себе си, заключи литературоведът.