Проф. Константин Шушулов
Проф. Константин Шушулов / netinfo

Проф. д.т.н. Константин Найденов Шушулов, енергетик. Роден е на 26 август 1937 година в София. По професия е преподавател по топлотехника.

Един от малкото хора, заемащи ключови позиции в енергетиката, който не е свързан пряко и единствено с ядрения сектор. Води умерена политика. През 2002 г. казва, че очаква поевтиняване на електроенергията след либерализацията на пазара и че България няма да остане без ток през следващите 10-15 години. ("Пари", 3 октомври 2002 г.)

На сегашната си позиция е назначен от правителството на Симеон Сакскобургготски на 21 ноември 2001 г. Като председател на ДКЕР неговият подпис се изисква под всички договори, подписвани от НЕК и АЕЦ „Козлодуй”.

Договорът на АЕЦ "Козлодуй" с американската компания "Парсънс" в партньорство с "Риск инженеринг" за модернизация на Пети и Шести блок е наложен от него без търг. Общата стойност на договора е била 8 милиона щатски долара, като през 2002 г. е нараснала до 24 милиона долара. ("Монитор", 11 август 2003 г.).

В момента е председател на Държавната комисия за енергийно регулиране; преподавател в Техническия университет, ръководител на катедра "Топло- и ядрена енергетика" и декан на Енергомашиностроителния факултет. Председател е на Общото събрание на ТУ-София.

Председател на СНС по "Енергийни технологии и машини" към ВАК, член на ръководството на ФНТС в България и на НТС по енергетика.

Професионалният му опит е минал през председателското място в борда на директорите на НЕК по време на правителството на Иван Костов, председател на Надзорния съвет на "Топлофикация" - София.