Проектозаконът за етажната собственост не защитава домашните животни
Проектозаконът за етажната собственост не защитава домашните животни / Sofia Photo Agency

Проектозаконът за етажната собственост осъжда на смърт или изоставяне домашните кучета и котки и противоречи на приетия в началото на годината Закон за защита на животните, алармираха от фондация АФА-България. В петиция до председателя на Народното събрание от фондацията призовават за отпадане на текстовете, които ограничават гражданите в правото им да отглеждат домашен любимец.

Според проектозакона за етажната собственост, хората не могат да отглеждат домашно животно в собственото си жилище, ако не получат съгласие от непосредствените си съседи. Изключение правят животните в клетка или аквариум.

Алтернативите за дадено семейство при несъгласни съседи са да изостави любимеца си в приют или на улицата, или да го умъртви, обясни Аксиния Боснева – председател на АФА-България: „Двата последни варианта са в пълен разрез със Закона за защита на животните, там се забранява изоставянето, така и умъртвяването на здрави животни”.

Според директора на общинската фирма „Екоравновесие” д-р Мирослав Найденов принудителното изоставяне на домашни кучета, които в София са около 150 000, ще увеличи броя на опасните животни на улицата: „Ако 10 процента излязат на улицата, това автоматично ще удвои, ако не утрои, популацията бездомни”.

От фондацията настояват за въвеждане на единен национален регистър на домашните любимци, който ще позволява откриване и санкциониране на собственици, които не спазват установените в закона правила за отглеждане на животни.