Четвърти ден продължава борбата на стотици огнеборци с пожара в Кресненското дефиле.
 
Въпреки че в петък ситуацията бе близо до овладяване, и в съботния ден огнената стихия не бе потушена напълно, посочва NOVA.

Министър Радев: Продължава борбата с огъня край Кресненското дефиле
 
През деня се стигна и до друг пожар в район, който предизвика спиране на движението по главен път Е-79 в района на Кресна. Мярката бе заради силно задимяване в участъка, но бе свалена час по-късно.
 
„В голямата си част пожарът е ограничен. Няма опасност за населените места и хората. Надеждата е до края на деня пожарът да е локализиран напълно. Засегнатите площи са около 16 000 декара, от които 13 000 са залесени. Оттук нататък за гората следва почистване, което ще отнеме минимум една година. След това започват дейности по нейното възстановяване, което обаче е изключително скъпо. Нужни са около 15 милиона лева за това”, обясни Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

Евакуираните заради пожара край Кресненското дефиле се връщат в домовете си
 
От МВР отново призоваха пътуващите да се съобразяват стриктно с разпорежданията на органите на реда, а по последната информация от властите е, че опасност за хора и населени места към момента няма.
nova.bg